hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Meddig bírja az alkoholista szervezete?

Sok alkoholista ismerősöm van, tőlük sok nehéz és keserű sorsról hallottam. Sokuk hosszú ideje józanul él, némelyikük időnként visszaesik, és nem kevesen belehaltak az ivásba. Most egyikük sorsáért aggódóm a családjával együtt.

Nándi 38 éves, gyógytornászként dolgozik, és bár egészségügyi ismeretei vannak, hosszú évek óta küzd az alkoholizmussal. Az ő története nem csupán egyéni küzdelem, hanem sokak számára ismerős lehet, akik hasonló problémákkal néznek szembe.

A kezdetek

Nándi gyerekkorában már találkozott az alkoholizmussal, mert az apja is alkoholista volt. Akkor kellően viszolygott a szesztől és a részeg apa miatt kialakult családi élettől. Akkor úgy gondolta, hogy ő biztosan soha nem fog inni. Fiatalabb felnőttként aktív és egészséges életet élt. Gyógytornásznak tanult, szenvedélyesen végezte a munkáját. Azonban az évek során az alkohol egyre nagyobb szerepet kapott az életében. A napi fizikai munka elfárasztotta, kezdetben csak alkalmanként, de az idő múlásával minden nap alkohollal lazította magát. Pedig sokan figyelmeztettük, de sikertelenül.

A súlyos bélgyulladás

A munka utáni lazulás addig tartott, míg néhány évvel ezelőtt Nándi súlyos bélgyulladással kórházba került. A fájdalom és a hosszúra nyúlt kórházi tartózkodás alatt arra gondolt, hogy változtatni kellene az életén. Végül főleg barátnője unszolására úgy döntött, hogy megoldást keres az alkoholproblémájára, és bejelentkezett egy hat hónapos alkohol elvonó terápiára.

A terápia és a visszaesés

A terápia kezdetben reményt adott Nándinak, a barátnőnek, a családnak, a barátainak. Azt mondta, hogy végre megtalálta a megoldást! Azonban hamar kiderült, hogy csak testileg vett részt a terápián, a tudata nem fogadta be kellően az ott hallott dolgokat. Valójában végig tagadásban volt, mert a lelke mélyén nem hitte, hogy ő alkohol beteg. Nem a saját felépülésével foglalkozott, hanem a terápiás helyet kritizálta meg a többi beteget. Mint az várható volt, a terápia végeztével hamar visszaesett, újra iszogatni kezdett. Ezért barátnője elhagyta, ami nagyon megviselte Nándit.

A hasnyálmirigy gyulladás

Az iszogatások ismét napi tevékenységgé váltak, nem is maradt el a következmény! Nemrég Nándi súlyos állapotba került, hasnyálmirigy gyulladással kórházba került. Ez az állapot rendkívül fájdalmas és életveszélyes is lehet. Ő is kritikus állapotban volt napokig. Arra számítottam, hogy ez az újabb egészségügyi krízis arra készteti Nándit, hogy szembenézzen az alkoholizmusával.

Az alkoholizmus és a gyógyulás kihívásai

Vártam, vajon mennyire sikerül a szembenézés? Nándi fizikailag már jobban van, az életveszély elmúlt, de sajnos a gondolkodása alapvetően nem változott. Beszélgetéseink alapján úgy érzem, hogy azokhoz az alkoholistákhoz tartozik, akik azt hiszik, hogy a terápián majd megtanulnak normálisan inni. Azonban az alkoholizmus egy olyan betegség, amelynél a “normális ivás” fogalma nem létezik. Az alkoholisták számára az egyetlen megoldás az absztinencia, azaz az alkohol teljes elhagyása.

Reménytelen kitartás?

Az alkoholizmusból való felépülés hosszú és nehéz út, komoly kitartást igényel, de nem reménytelen! Azonban az nem elég a sikeres terápiához, ha az alkoholista HELYETT csak a házastárs, a szülő, vagy a barátok akarják! Nándival most pont ez a helyzet. Hihetetlen, hogy mit kibír a szervezete, már a második nagyon súlyos betegségből gyógyul ki.

Kétségtelen, hogy szükséges a megfelelő családi támogatás, de az alkoholista kitartása és elkötelezettsége nélkül nem lehetséges a józanodás. Az alkohol is tudatmódosító szer, eltorzítja a gondolkodást. A nem alkoholisták – a normik – ezért nem tudjuk megéretni a piások gondolkodását, mert lényegében két külön világban élünk.

Nándi kaphatna egy újabb esélyt, de nem tudom, hogy akar-e élni vele. Fizikai állapota egyre javul, de sajnos egyszer sem említette, hogy most már tényleg, komolyan venne részt egy terápián. Ez arra utal, hogy a gondolkodása még mindig a régi, de hát ezt normiként én nem tudom megérteni. Bízom Istenben, mert ő sosem hagy cserben, és bízom Nándiban, hogy megérti a két komoly jelet, amit kapott! Nem tudom meddig bírja a szervezete. A halál után a túlélők szenvednek!