hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Neurofeedback tréning

„Agyi Aktivitás – Józan Vitalitás” – Neurofeedback tréning a kémiai szer-, és viselkedésfüggők kezelésére.

Neurofeedback rövid leírása:

Intézményünkben a neurofeedback tréning a függőséggel küzdők megsegítését a Minnesota modell keretébe ágyazva kiegészítő terápiás lehetőségként érhető el.


Neurofeedback elméleti és módszertani háttér:


A neurofeedback (NF), más néven EEG-biofeedback egy olyan módszer, amely a legmodernebb technikáknak köszönhetően az agy működésének szabályozásán keresztül fejti ki tartós hatását. Az EEG-biofeedback készülék segítségével megfigyelhetjük agyunk működését, reakcióit. Megtudjuk azt, hogy az agyi aktivitásunk mikor van a kívánt tartományban és mikor dominálnak inkább a nemkívánatos agyhullámok. Ennek segítségével eljuthatunk oda, hogy nagyobb hatásfokkal tudjuk működtetni agyunkat, így kontrollálhatjuk szervezetünkben zajló élettani folyamatainkat.


A neurofeedback módszert a NASA fejlesztette ki az 1960-as években és a pilóták és az űrhajósok kiképzésénél használták. Hazánkban a Semmelweis Egyetem által államilag akkreditált tanfolyamot elvégzett szakemberek kezelhetik a műszert, saját hatáskörükön belül. Jelen esetben a szenvedélybetegekkel folytatott munkavégzésnél ajánlott, hogy megfelelő addiktológiai, pszichológiai vagy mentálhigiénés ismeretek birtokában legyen a szakember.

Neurofeedback leírása, megvalósított beavatkozások:

Az agy kognitív funkciójának képzésével, tréningezésével agyunk megtanul hatékonyabban működni. Az agy önmaga aktivitását külső visszacsatolási hurkokon keresztül érzékeli a szenzoros bemenetei segítségével, mint például hang, vizuális vagy tapintható visszajelzések által. Az agy automatikusan ellenőrzi önmagát és hatékonyabb működésre készteti. Ez a képzés az agyunk elektromos aktivitásán alapul. Az agy több milliárd sejtből áll, amelyek elektromos és kémiai jeleket küldenek egymásnak oda-vissza.


A fejre helyezett érzékelők észlelik az agyhullámokat, melyek az aktívan működő agyból származnak. Ezeket a jeleket a neurofeedback készülék mérhető adatokká alakítja át. Az így kapott értékeket a kezelő összehasonlítja a meglévő adatbázisokkal és látja, hogy azok mennyire térnek el az ideálistól.

Balanyi Attila felépülő terápiás munkatárs, neurofeedback tréner

A tréner, a számítógépen optimális értékeket – amplitúdókat – állítja be. Így tanítható meg az agy, hogy hogyan csökkentse azokat az agyhullámokat, amelyek kevésbé kívánatosak és hogyan növelje, amire szüksége van. Eközben a kliens a monitoron keresztül valamilyen mozgó képet (animációt, filmet, játékot) lát és hall.

Az agyhullámok változásával (azaz a gondolatok, a figyelem, és a reakciók változásával) a kép és a minősége is folyamatosan változni fog. Amennyiben az agy “jól állítja be” a hullámait, jó minőségben élvezheti a filmet. Ha azonban nem “dolgozik eléggé”, a film rossz minőségű, halk és élvezhetetlen lesz. Azonnal visszajelez a gép, ha az ideális agyhullámokat termeli az agy, illetve, ha a nem kívánt tartományba téved.

A használt tréning módszerek:

 1. Amplitúdó tréning-ProComp 2-es géppel (BioGraph Infiniti, Thought Technology)
 2. ILF HD tréning-NeuroAmpII.-es géppel (Sygnet Software, Othmer módszer))
 3. Alfa-Theta tréning (Sygnet vagy BioGraph Infiniti)
 4. Synchrony tréning (Sygnet)

Célcsoport:

 • Kémiai szerek-, és viselkedésfüggők,
 • szorongás-depresszió, figyelemhiány, viselkedési zavarok, alvászavar, migrén, érzelmi zavarokban szenvedők.

Neurofeedback kezelés időtartama


Ajánlott heti 2-5 alkalommal 30-40 perces ülések, de ez függ az adott kliens állapotának súlyosságától is.

Megvalósítás helye:


Bentlakásos intézmény a legmegfelelőbb helyszín a tréningekre, de lehet ambuláns megoldást is választani. Jelenleg:

Értékelés módszere:

 • QIK-tesztel, az EEG Expert professzionális, valós idejű online tesztje
 • az EEG adatbázissal való összehasonlítása, görbék és táblázatok folyamatos nyomon követése, elemzése
 • objektív és szubjektív megfigyelés
 • visszacsatolás kérése
 • a viselkedés és a mentális folyamatok változásainak naplózása

Eredmények, megállapítások:


Nemzetközi tanulmányok feltárták, hogy az EEG biofeedback kezelés és a 12 lépésből álló programban való részvétel segítheti a felépülő embereket a változás elfogadásában (a függőségtől a felépülésig), és egyben az agy stabilitását. Többek között ez miatt döntött úgy a Hivatásőrző Ház vezetősége, hogy az eddig folytatott terápiás munkafolyamatba, mint innovációt beépíti a neurofeedback tréninget és alkalmazza azt egyes célszemélyeknél.
Az értékelési módszerek mindeddig visszaigazolták a döntés helyességét, amit a célszemélyek személyes visszajelzései szintén alátámasztottak.
Konkrétan, az EEG-kezelés javította a tréningben résztvevők absztinencia arányát.

Visszajelzésekből, pár gondolat:

 • „Ez egy józanodása kezdetén járó alkoholistának nagyon sokat jelent! Az igazi áttörést nálam azonban a csukott szemes alfa-theta tréning hozta. Ahogy már sokszor mondtam Neked, ezzel visszaadtad a hitemet abban, hogy az én alkoholban átmosott agyam még képes Istenhez fordulni a meditációban, hogy egyáltalán még létezik ez a képességem.
 • A kezelés hozzájárult, sőt, azt hiszem döntő módon része volt egy sor pozitív fejleményhez: március elején elhagytam a cigarettát; március végén az esti antidepresszánst; április közepén a reggeli antidepresszánst, intenzívebben élem meg a terápián megszülető felismeréseimet, érzéseimet, új részleteket ismerek fel görcsös fókuszolás nélkül, miközben az agyamat szabadon engedem dolgozni.
 • A neurofeedback nagyban segítette a koncentráló képességem újra építését, és azt, hogy összeszedetten tudjak gondolkodni. Most, hogy kb. 2 hónapja már nem kell szednem a „gyógyszert”, ki merem jelenteni, hogy gyógyulásomat egyértelműen a tréningnek is köszönhetem. Bártan ajánlom mindazoknak, akik hozzám hasonló cipőben járnak, vagy egyszerűen csak egy nehéz élethelyzetből szeretnének kilábalni.”

Felhasználhatóság, adaptálhatóság a projektben

Álláspontunk, hogy a neurofeedback alkalmazása előnyös, ha egy absztinencia támogató szolgáltatással, például egy 12 lépésből álló programmal együtt alkalmazzák.

Hivatkozások, dokumentumok:

Peniston-Kulkosky Brainwave Neurofeedback terápiás protokoll: Az alkoholizmus/PTSD/viselkedésgyógyászat jövő pszichoterápiája

A gátló szabályozás idegi oszcillációs dinamikája fiatal felnőtt, mértéktelen ivóknál