hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

A sikeres alkohol elvonó terápia 3 titka

Laci barátommal a vonaton futottunk össze. Nagyon megörültem neki, személyesen már egy ideje nem találkoztunk, csak telefonon beszélgettünk. Tudom róla, hogy majdnem 14 éve józanul élő alkoholista, annak idején több hónapig volt alkohol elvonó terápián. Gondterheltnek tűnt. Ezért a szokásos üdvözlés után rögtön rá is kérdeztem, hogy miért olyan borús a tekintete.

Elmondta, hogy három alkoholista társa miatt aggódik, akik az utóbbi hónapokban visszaestek, újra inni kezdtek. Az egyikük csak pár pohár erejéig, a másik többször is “megcsúszott”; de már napok óta ismét alkohol nélkül élnek. Azonban a harmadik rettentő súlyos állapotba került, ismét keményen iszik.

Miután Laci befejezte a gondolatmenetet, megkérdeztem tőle, hogy neki mitől volt sikeres a terápia, hogyan tudja 14 éve tartani józanságát, kerülni a visszaesést. Készségesen válaszolt.

“Az alkohol elvonó terápia egy hosszú és kihívásokkal teli út, de a sikeres felépüléshez három alapvető dologra volt szükségem. Ezeket a titkokat sokszor elmondtam másoknak. Egy alkoholistának a terápia nem csak a fizikai gyógyulásáról szól, hanem a mentális és érzelmi egészségéről is. Úgy gondoltam, hogy ha elszántan követem ezeket a lépéseket, akkor jó eséllyel visszanyerhetem az életemet.

Elszántság – Bármi áron, a célnak mindent alárendelve józanodtam

Az elszántság az első és legfontosabb lépés. A sikeres terápiához el kellett határoznom, hogy változtatni akarok. Nem számít, milyen nehéz vagy kényelmetlen lesz az út, az elszántság hajtson előre. A terápián töltött napok nem mindig voltak kellemesek, nem wellness program volt, de nem kritizáltam semmit, nem elégedetlenkedtem. Úgy fogtam fel, hogy ez egy kemény szellemi munka, amelyet el kell végezni.

Elfogadás – Első helyre tettem a felépülést

Az elfogadás az elszántságom következménye volt. Elfogadtam azt is, ami nem tetszett, mert első volt a felépülésem. Nem tetszett a reggeli torna, nem örültem, hogy nem volt telefonom, a főtt kolbász sem esett mindig jól, de ezek nem voltak lényeges dolgok. Nem volt könnyű elfogadni a változást, de ez volt az egyetlen módja annak, hogy tovább lépjek, abba tudjam hagyni az alkoholizálást. Az elfogadás segített abban, hogy ne ragadjak le a múltban vagy a negatív érzelmekben.

sovarga-elleni-kuzdelem-hivatasorzo

Alázat – Bármit megteszek a józanságom érdekében

Az alázat azt jelenti, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy felépüljek, tartós és tartalmas józanságban élhessek. Lemondok az én-tudatom mindenkori előtérbe helyezéséről: lehetek második, sokadik a sorban, ha ez kell a felépüléshez. Nem okoskodok: elhiszem, hogy az Anonim Alkoholisták (AA) programja több millió társam tapasztalatai alapján működik, és nekem is segít. Rutint kell szereznem az AA- életmódban és azt meg is kell tartanom. Az első lépések megtételében hatalmas segítség volt az alkohol elvonó terápia, ott tudatosult bennem, hogy a sikeres terápia nem egy heti 1 órás program, amikor beülök egy gyűlésre, és ezzel készen vagyok.

Az alkohol elvonó terápia utáni életem

A terápiát a Negyedik, illetve Ötödik Lépések megtétele után fejezhettem be, de a további lépéseket sem mellőzhettem, azokat is meg kellett tennem. Az AA programot bele kellett építenem a napjaimba.

Ez azt jelenti, hogy rendszeresen olvasom az AA irodalmat, és hetente járok gyűlésre, időnként többször is. Van szponzorom, egy nálam tapasztaltabb társam, ő is segít ezen az úton. Akármennyi dolgom van egy nap, mindig szánok valamennyi időt az AA irodalomra és a lépésekre, esetleg csak gondolatban. Ha nincs módom élő gyűlésre menni, akkor pedig keresek egy online gyűlést. Nincs válogatás: ha nincs élő gyűlés, ami elérhető, akkor nincs nyavajgás az online gyűlések miatt, hogy ,,nincs személyes kapcsolat…”, stb. Ez már kifogáskeresés, ami szöges ellentétben áll tervemmel: hogy felépülök, bármi áron. Meggyőződésem szerint csak így őrizhetem meg tartós józanságom.

Az alázatot mindig őriznem kell, nem bízhatom el magam, nem engedhetek követelőző egómnak. Nem távolodhatok el az AA programtól, nem hanyagolhatom el a gyűléseket. Nem hihetem azt, hogy most már “védett” vagyok, és már megihatok egy pohár sört: lehet, hogy pont az fog sírba vinni. Számomra nincs védettség az alkoholtól, rám az méregként hat.