hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Az alkohol erős oldószer – minden kapcsolatot felold

Sok felnőtt szerint a mai tinédzsereket nem érdekli semmi az okos kütyükön és a közösségi médián kívül. Bizonyára vannak ilyen kamaszok is. Pár napja egy csoport gimnazistával beszélgettem egy különleges gyűlésen. Utána napokig nyomasztottak a tőlük hallott dolgok.

Az életkorukon kívül a hat fiatalban egy közös vonás volt: mindegyikük apja iszákos. Amikor elbúcsúztam tőlük, szerettem volna a világba üvölteni: “Hé alkoholista apukák! Tudjátok, hogy a gyerekeitek mennyire szenvednek? Őket is tönkre teszitek?”

Az alkoholizmus családi betegség, hát ezek a gyerekek bizony megkapják a maguk adagját. Döbbenetes világossággal tudták megfogalmazni, hogy őket konkrétan hogyan és miben érinti apjuk alkoholizmusa. Elbeszéléseikből egyértelművé vált, hogy az apa alkohollal való visszaélése rossz pszichológiai hatást vált ki belőlük, beleértve a bűntudatot, a szorongást, a szégyent, a haragot, zűrzavart, depressziót és a közeli kapcsolatok kialakításának képtelenségét.

Íme röviden hat fiatal életének legnagyobb problémája, az apa alkoholizmusa. Az egészségtelen családi élet mellett külön tragédia, hogy az apjuk alkoholbetegségét nem ők okozták, és nagyon segíteni sem tudnak. Inkább ők szorulnak támogatásra majd hosszú éveken át. Mivel a törvény szerint még kiskorúak, nincs hova menekülni, és anyagilag sem tudnának megélni.

Kedves apuka! Ha ezt a blogot olvassa, a saját maga élete mellett, gondolkodjon el egy terápiáról a gyereke, gyerekei sorsa miatt is, és ne feledkezzen meg a feleségéről sem! Az alkoholizmus családi betegség, az alkohol feloldja a családi kapcsolatokat is.

Azt hittem apám miattam iszik

Ernő apja gépészmérnök, azt szeretné ha a fiából is az válna. A gyerek kicsi kora óta ezt hallotta apjától, de Ernőt nem érdekli a természettudomány. Ő tolmács és fordító szeretne lenni, a nyelvekhez van érzéke. Már 9 éves korában kezdett angolt és németet tanulni, nagyon jól megy neki, igen szereti. Az apának ez nem tetszett, azt hajtogatta, hogy abból nem lehet megélni. Különösen hangosan érvelt, amikor részeg volt, s ez egyre gyakrabban fordult elő. Végül Ernő azt hitte, hogy “apám miattam iszik, és ha én másmilyen lennék, akkor apa nem inna.” Persze ma már tudja, hogy ez nem igaz, de kisebb gyerekként ezt a magyarázatot találta. Évekig bűntudatot érzett, saját magát tartotta felelősnek az apja alkoholizmusáért.

Amint nagykorú leszek, elköltözök otthonról

Klári apja is régóta és sokat iszik, de még mindig egy fedél alatt él a család, a szülők nem váltak el. Klári most 16 éves, és állandóan attól szorong, hogy mit hoz a nap. Otthonában teljes a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság, ráadásul azt sem érti, az anyja miért nem válik el. Az apa alkoholfogyasztását főleg érzelmi bántalmazás kíséri, ami fokozza Klári szorongásának szintjét. Az apa mindig gúnyolja lányát a testsúlya miatt, bántó megjegyzéseket tesz. Kijózanodás után ugyan bocsánatot kér, de az eső után köpönyeg. Klári azt tervezi, hogy amint nagykorú lesz azonnal elköltözik otthonról.

Apám miatt mindig szégyenérzetem van

Imre apja is alkoholista, bár igyekszik “rendesen viselkedni” ugyanis tanár. Ezért nem jár kocsmába, hanem otthon iszik. A piálás miatt próbál titkolózni, persze nem sok értelme van tagadni a jól láthatót. Imre szégyelli magát, amikor társai beszámolnak neki, hogy hol és mikor látták dülöngélni az apját. A társak nem bántják Imrét, de ő mégis szégyent érez és nem beszél az otthoni életükről. Sosem hívhat meg senkit a barátai közül, mert nem lehet megjósolni, hogyan fog viselkedni az apja. Már az is előfordult, hogy az apa ittasan érkezett egy iskolai sporteseményre, Imre majd elsüllyedt szégyenében.

Haragszom mert apám ivott

Karcsi története különösen szomorú. Pár évvel ezelőtt az apja majdnem belehalt egy születésnapi ivászatba, akut alkoholmérgezése volt. Karcsi most remegő hangon mesélte, hogy akkor nem is bánta volna ha az apja nem éli túl azt az esetet. Amikor a papa hazakerült a kórházból, Karcsi óriási haragot érzett mindkét szülője és az egész világ iránt. Az anyjára azért volt mérges, mert nem tett többet az ő megvédéséért, az orvosokra pedig azért, mert megmentették az apját. Ennek a haragnak viszont van pozitív hozadéka is. Egy kemény szóváltás közben Karcsi mindezt elmondta apjának. Később kiderült, hogy a gyerek szavai késztették apját a terápia elkezdésére, és már egy éve józan. Karcsi kicsit megnyugodott, de még haragszik, hogy mindez nem előbb történt.

Lassan anyám is alkoholista lesz

Laura élete teljes zűrzavarban telik, semmi sem biztos, csak az, hogy apa estére holt részeg, időnként lefordul a székről. Minden más kiszámíthatatlan. Az étkezések, a tanulás, a lefekvés időpontja folyamatosan változik mert az apjához gyakran kell mentőt hívni. Sajnos gyakran már az anyuka is a pohárhoz nyúl, mert nem tudja kezelni a helyzetet. Laura fél, hogy az anyja is az alkohol rabjává válik. Szeretne a nagyszüleihez költözni, már beszélt is a nagymamával, de sajnálja az anyját. Ugyanakkor 15 évesen nehezen viseli a káoszt, és nem tud tanulni sem rendesen.

A lelki sebeim nem látszanak

Katinka édesapja is rengeteg alkoholt fogyaszt, olyankor pedig nagyon durván viselkedik. A családtagokat nem fizikailag bántja, hanem Klári apjához hasonlóan ő is ocsmány szavakkal illeti a feleségét és a lányát. Bár Katinkának van két testvére, mégis nagyon magányosnak és elszigeteltnek érzi magát. A testvérei ugyanis már nem élnek otthon és így velük nem tud beszélgetni. Tudják, hogy ő min megy keresztül, de segíteni nem tudnak. Szerencsére egy ember iránt bizalommal lehet, ő lendíti át a nehezebb napokon. A barátnőjének anyja pszichológus. Ő kezeli Katinka súlyos depresszióját, de nehéz a dolga, mert Katinka anyja tagadásban van. A verbális abúzusnak nincs fizikai látszata, így könnyebb tagadni. Sajnos pont ettől lett kicsi Katinka önbecsülése, és nagy a depressziója.

Nem merek bízni senkiben

Józsi apja is keményen iszik, már sokszor volt pszichiátriai kezelésen. Bár egy-egy ilyen 10 napos kórházi tartózkodás után az apa mindig megígérte, hogy többé nem iszik de sosem tartotta be. Hogy is tudta volna! A rövid kórházi kezelések csak arra voltak jók, hogy az aktuális alkoholt kimossák a szervezetéből. A be nem tartott ígéretekkel a gyereket az apja lényegében újra és újra cserbenhagyta. Józsi nemsokára 18 éves lesz, jóképű srác, de gyakran tétovázik, hogy egy lánnyal tartós kapcsolatot alakítson ki. Fiatal kora ellenére már sok barátnője volt, mert nehezen bízik meg az emberekben, nem tud engedni és hinni az érzelmeknek. Amikor egy lányt közel érzett magához, gyorsan otthagyta, mert félt, hiszen otthon oly sokszor becsapták.