hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Az alkoholista felesége nem szuperhős

Erika szerint a szerelemért meg kell küzdeni minden nap. Húsz éve házasok, férje Tasi Tamás görögkatolikus pap, aki alkoholbeteg.

Az alkoholizmus családi betegség, ezt már sokan tudják.

A család felnőtt és gyermek tagjait is megviseli. Az alkoholista családja gyakran ésszerűtlen szabályok mentén működik, amelyeket be sem tartanak következetesen. Ez az alkohol fogyasztásával összefüggő hangulatváltozások következménye és sikertelen kommunikációt eredményez.

Az alkoholista családjának tagjai az érzéseket nem ismerik fel.

Attól tartanak, hogy az érzés felboríthatja az egyensúlyt, vagy az embernek csak azért vannak érzései, hogy manipulálja a többi családtagot, akiket nem tudnak mindig külön személyiségnek tekinteni. Értékük inkább attól függ, hogy mi a családban betöltött funkciójuk, milyen érzéseket keltenek az idegenekben és rajtuk keresztül milyennek látja a családot a külvilág.

Gyakori jelenség, hogy az alkoholbeteg a gyerekeit nem tekinti gyereknek, sokszor őket hibáztatja a függőségért. Közvetlenül vagy közvetve őket tartja felelősnek a problémákért, pedig azokat nem a gyerekek okozták és a megoldásuk sem az ő feladatuk.

Az alkoholista rendszerint aközött tépelődik, hogy akarja az alkoholt, de nem akarja azt a rosszat, ami úgy tűnik, mindig bekövetkezik.

Mire lehet képes az alkoholbeteg családja?

Az alkoholista felesége nem szuperhős, bármennyire is szeretne ösztönösen segíteni a férjének ő sem tud mindig mindent megoldani. Csak annyi segítséget nyújthat, amennyire képes. Meg kell óvnia saját egészségét is, és gondoskodnia kell önmagáról és adott esetben a gyerekekről is.

tasi-tamas-alkoholbeteg-vallomása-hivatasorzo-haz-blog
(A videó megtekintéséhez kattintson a képre)

Minden család egyedi, de minden családot valahogy mégis összetart egy kötelék, amely egymás támogatását szolgálja a megpróbáltatások idején. Ebben a 9 perces videóban Tasi Tamás és felesége Erika, nyíltan beszélnek a férj alkoholizmusáról, a betegség aktív szakaszáról és arról, ahogyan együtt sikerült helyrehozni a család megtépázott életét. Ahogy Erika vallja “a szerelemért meg kell küzdeni minden nap“.