hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Alkoholizmus és alkoholfüggőség amit tudni érdemes 1. rész

Problémái vannak az ivással?

Nem mindig könnyű megmondani, hogy az alkoholfogyasztás mikor lépte át a szociális ivás és a problémás ivás közti határt. Az ivás sok kultúrában nagyon elterjedt, a hatások személyenként nagyon eltérőek. Ezért nehéz lehet megállapítani, hogy az alkoholfogyasztás problémát jelent-e, és ha igen, mikor.

Azonban aki azért fogyaszt alkoholt, hogy megbirkózzon a nehézségekkel, esetleg elkerülje a rossz közérzetet, akkor potenciálisan veszélyes területre tévedt. Az ivásproblémák fokozatosan lopózhatnak be az életébe. Emiatt fontos, hogy tisztában legyen és felismerje az alkohollal való visszaélés és az alkoholizmus figyelmeztető jeleit, és tegyen lépéseket azok kezelésére.

Az alkohol probléma leküzdéséhez az első lépés a megértés. Ez segíthet az ivás “normál” szintre való visszaállításában vagy a teljes abbahagyásában. A normál ivás kapcsán azonban vegye figyelembe, hogy az alkohol méreg, lényegében egy legális drog.

Ivási problémára utaló figyelmeztető jelek:

  • Bűntudat vagy szégyenérzet az ivás miatt.
  • Hazudik másoknak, hogy elrejtse ivási szokásait.
  • Innia kell, hogy pihenni tudjon vagy jobban érezze magát.
  • Esetenként annyira kiüti magát, hogy elfelejti mit csinált ivás közben.
  • Rendszeresen többet iszik, mint amennyit szeretett volna.

A lényeg azt felismerni, hogy az alkohol milyen hatással van a szervezetére. Ha az ivás gondokat okoz az életében, akkor egyszerűen ivási problémája van.

Az alkoholizmus és az alkoholfogyasztás hatásai

Az alkoholizmus, más néven alkoholbetegség befolyásolhatja az élet minden területét. A hosszú távú alkoholfogyasztás súlyos egészségügyi károsodást okozhat, amelyek gyakorlatilag az illető minden szervét érinti, beleértve az agyat is. A problémás alkoholfogyasztás ronthatja az érzelmi stabilitást, a pénzügyi helyzetet, karriert. Negatívan befolyásolhatja az emberi kapcsolatok kiépítését, azok fenntartását, a családi, baráti, munkahelyi kötelékeket.

Az alkoholfogyasztás hatásai a családtagokra

Gondolt-e arra, hogy egy alkoholista nem csak saját magát, hanem másokat is megbetegíthet? Az ivással kapcsolatos problémák óriási megterhelést jelentenek az alkoholbeteghez legközelebb álló emberekre. Az alkoholisták házastársai sokkal nagyobb eséllyel válnak el, részesei lehetnek a családon belüli erőszaknak, a család anyagi csődbe juthat.

alkoholizmus-alkohol-fuggoseg-hatasa-a-csaladra-hivatasorzo-haz-blog

Az alkoholista családtagjai, főleg a házastársa társfüggővé válhat. A társfüggőség olyan függőség, amiben egy másik ember működik szerként. A családtagok és a közeli barátok gyakran kötelességüknek érzik fedezni az ivásproblémával küzdő személyt. Magukra vállalják az alkoholista mocskának eltakarítását, hazudnak érte, vagy többet dolgoznak a megélhetésért. Ha úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, ha elrejtik félelmeiket és nehezteléseiket, akkor óriási károkat okozhat maguknak. A gyerekek különösen érzékenyek, és hosszan tartó érzelmi traumát szenvedhetnek el, ha a szülő vagy a gondozó alkoholista vagy rendszeres ivó.

Az ivási problémák és az alkoholizmus kockázati tényezői

Az alkoholproblémák kialakulásának kockázati tényezői számos, egymással összefüggő tényezőből fakadnak, ideértve a genetikát, a neveltetést, a társadalmi környezetet és az érzelmi egészséget. Azoknál az embereknél, akiknek családjában előfordult alkoholizmus, vagy akik szoros kapcsolatban állnak erős alkoholfogyasztókkal, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ivási problémák.

Akik mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, mint például szorongás, depresszió vagy bipoláris zavar, szintén különösen veszélyeztetettek, mivel az alkoholt gyakran öngyógyításra használják.

Út a túlzott alkohol fogyasztástól az alkoholizmusig

Nem minden alkoholfogyasztó válik teljes alkoholistává, de a kockázat ott van. Néha az alkoholizmus hirtelen is kialakulhat, valamilyen nagy stresszeljáró változásra, például szakítás, nyugdíjba vonulás vagy más veszteség. Máskor viszont fokozatosan fejlődik ki, ahogy nő az alkohollal szembeni tolerancia. Aki mértéktelenül iszik, vagy minden nap iszik, nagyobb eséllyel válik az alkoholistává.

A problémás ivás jelei és tünetei

A szerrel való visszaélés szakértői különbséget tesznek a mértéktelen alkohol fogyasztás és az alkoholizmus (más néven alkoholfüggőség) között. Az alkoholistáktól eltérően a mértéktelen alkoholfogyasztók bizonyos fokig képesek korlátozni az ivást. Alkoholfogyasztásuk azonban továbbra is önpusztító, veszélyes önmagukra vagy másokra.

A problémás ivás gyakori jelei

  • Ismételten elhanyagolja az otthoni, munkahelyi vagy iskolai kötelezettségeit az alkoholfogyasztás miatt. Például, ha gyengén teljesít a munkahelyén, félresiklik az órákon, elhanyagolja a gyerekeket, vagy nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit.
  • Alkoholfogyasztás olyan helyzetekben, ahol az fizikailag veszélyes. Például ittasan autót vezet, munkagépet kezel, vagy alkohol és vényköteles gyógyszer összekeverése az orvos utasítása ellenére.
  • Alkoholfogyasztása miatt ismétlődő jogi problémákat tapasztal. Például letartóztatják ittas vezetés vagy ittasság és garázdaság miatt.
  • Folytatja az ivást, még akkor is, ha az alkoholfogyasztás problémákat okoz a kapcsolataiban. Például lerészegedik a haverokkal, még akkor is, ha az mindig családi konfliktust idéz elő.
  • Az ivás relaxációs vagy stresszoldó eszközként kezeli. Sok ivási probléma akkor kezdődik, amikor az emberek alkoholt használnak önmegnyugtatásra és stresszoldásra (más néven öngyógyítás). Például minden stresszes nap után leissza magát, vagy egy üveg után nyúl, amikor vitába száll a házastársával vagy a főnökével.

Az alkoholizmus (alkoholfüggőség) jelei és tünetei

Az alkoholizmus a problémás alkoholfogyasztás legsúlyosabb formája. Az alkoholizmus magában foglalja az alkoholfogyasztás összes tünetét, de egy másik elemet is : az alkoholtól való fizikai függőséget. Ha az alkoholra támaszkodik, hogy a nap folyamán működni tudjon, vagy fizikai kényszert érez az ivásra, akkor alkoholista. Az alábbiakban bemutatjuk az alkoholizmus legfontosabb figyelmeztető jeleit.

Alkohol tolerancia

Egyre többet kell innia, hogy valahogy funkcionáljon, vagy hogy nyugodtnak érezze magát? Tud-e többet inni, mint mások lerészegedés nélkül? Ezek a tolerancia jelei, ami korai figyelmeztetés lehet az alkoholizmusra. A tolerancia azt jelenti, hogy idővel egyre több alkoholra van szüksége, hogy ugyanazokat a hatásokat érezze.

Elvonási tünet

Szüksége van egy italra, hogy megszüntesse a reggeli remegést? Ha azért iszik, hogy enyhítse vagy elkerülje az elvonási tüneteket, akkor az az alkoholizmus jele és egy hatalmas vörös zászló! Ugyanis ha sokat iszik, a szervezete hozzászokik az alkoholhoz és elvonási tüneteket tapasztal, amint megvonja a szükséges alkohol mennyiséget. Az elvonási tünetek a következők:

  • szorongás vagy ingerültség,
  • remegés vagy reszketés,
  • izzadás,
  • hányinger, hányás,
  • álmatlanság,
  • depresszió,
  • ingerlékenység,
  • fáradtság,
  • étvágytalanság,
  • fejfájás.

Súlyos esetekben az alkoholt megvonás hallucinációkkal, zavartsággal, görcsrohamokkal, lázzal és izgatottsággal is járhat. Ezek a tünetek veszélyesek lehetnek, ezért beszéljen a háziorvosával, ha le akar szokni az ivásról.

Az alkoholizmus egyéb jelei és tünetei

Már józanul élő alkoholisták elmondásaiból idézünk. Az aktív ivós életükben eljött az a korszak, amikor már érezték, hogy baj van, de nem vallották be és képtelenek voltak az iváson kívül bármit tenni.

  • “Elvesztettem az uralmat az ivás felett. Több alkoholt ittam, mint amennyit akartam, hosszabb ideig, mint terveztem, annak ellenére, hogy azt mondogattam, hogy holnaptól nem iszom.”
  • “Már szerettem volna leszokni az ivásról, de nem tudtam. Állandóan arra vágytam, hogy kevesebbet igyak, próbáljam abbahagyni, de a leszokásra tett erőfeszítéseim sikertelenek voltak.”
  • “Éreztem, hogy az alkohol miatt egyre kevesebb időt töltök a családdal és barátokkal, elhanyagolom a hobbimat, de nem tudok ebből kilépni.”
  • “Energiám és figyelmem nagy részét az alkohol kötötte le. Sok időt töltöttem az ivással, az ivásra való gondolással, a részegségből való kilábalással. Az érdeklődésem szinte mindig az ivás körül forgott.”
  • “Továbbra is ittam, pedig tudtam, hogy problémákat okoz. Ivászatommal tönkreteszem a családi életemet, a házasságomat, időnként depressziós voltam. Sokszor fájt a fejem, a gyomrom, de ennek ellenére nem tudtam abbahagyni.”

A rohamivás és alkoholmérgezés

Míg az alkoholizmusban szenvedők hajlamosak minden nap inni, mások rövid ideig, de rohamszerűen isznak. A rohamivás gyakran jelentkezik fiatal felnőtteknél, egyetemistáknál, akik sokat isznak a hétvégi bulikon, de a hét többi napján nem fogyasztanak alkoholt. Mások azonban nagy mennyiségű alkoholt isznak egész héten.

A rohamivás

A rohamivásról akkor beszélhetünk ha valaki annyit iszik, hogy a véralkoholszintje néhány órán belül eléri a megengedett határt. Férfiaknál ez azt jelenti, hogy körülbelül két órán belül öt vagy több italt fogyaszt, a nőknél pedig négy vagy több italt hasonló időszakon belül. Egy szabványos adag italban 10-12 gramm tiszta alkohol van. Ennyit tartalmaz

  • 2,80-3,3 dl sör,
  • 1,5-1,8 dl pezsgő,
  • 0,3-0,4 dl whisky vagy erős rövidital,
  • 0,6-0,8 dl likőr, és
  • 1-1,2 dl vörösbor.

Ezeket a szinteket könnyen el lehet érni, ha gyorsan felhörpinti az italt, vagy ivós játékokat játszik, vagy többféle alkoholt tartalmazó koktélt iszik, vagy más módon elveszti a kontrollt.

A rohamivással kapcsolatos további jelek közé tartozik a túlzott alkoholfogyasztás hétvégén, ünnepnapokon és különleges alkalmakkor, gyakran többet iszik, mint amennyit tervezett, és sokszor elfelejti, mit mondott vagy tett ivás közben.

Mi az alkoholmérgezés?

Az alkohol mérgezés életveszélyes állapot. Az alkoholmérgezéshez vezető első lépés, amikor valaki iszik, de még semmilyen tünetet nem érez. Majd folytatja ivást és egy pont után széles alapú járása lesz, a beszédét pedig alig érteni. Még iszik kicsit és az intenzív osztályon köt ki.

alkohol-mergezes-hivatasorzo-haz-blog

A túl gyors alkoholfogyasztás komoly következményekkel jár. Lelassíthatja a légzést és a szívverést, csökkentheti a test hőmérsékletet, és zavartságot, hányást, görcsrohamokat, eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Az alkoholmérgezés az öklendezési reflexet is lenyomhatja, növelve annak kockázatát, hogy ha elájult, megfulladhat saját hányásától.

Hogyan segíthet alkoholmérgezés esetén egy kívülálló?

Nagy valószínűséggel alkoholmérgezése van annak, aki mértéktelenül ivászat után, eszméletlen vagy félig eszméletlen állapotban van, légzése lassú, bőre nyirkos, nagyon sápadt esetleg kékes árnyalatú, és erős alkoholszaga van. Ez a helyzet akár életveszélyt is jelenthet. Mit tehet a kívülálló?

  • Semmiképpen ne hagyja az illetőt magára, gondolván hogy majd kialussza az állapotát.
  • Ha nem ismeri az illetőt, mielőtt megérintené a beteget, mondja el neki, mit fog tenni.
  • Maradjon nyugodt, és győződjön meg arról, hogy ha a beteg még eszméleténél van, akkor úgy is maradjon és reagáljon.
  • Hívja a 112-es segélyhívó számot és várja meg a beteg mellett az orvosi segítséget.
  • Ha a beteg elveszti az eszméletét vagy nem reagál, próbálja meg kinyitni a légutakat, és ellenőrizze a légzést.
  • Tartsa melegen a beteget. Az alkohol csökkenti a test hőmérsékletet, ami hipotermiához vezethet.
  • Fordítsa az érintett személyt az oldalára, hogy hányás esetén nehogy megfulladjon.
  • Folyamatosan figyelje a páciens légzését, pulzusát és válaszkészségének szintjét.
  • Figyelje meg, hogy vannak-e agresszióra utaló jelek.
  • Ne adjon a betegnek ételt, italt vagy gyógyszert.
  • Ne engedje felkelni az esetleges balesetek elkerülése érdekében. Az alkohol egy depresszáns, amely lassítja az agy működését és az egyensúlyérzékre is hatással van.

Mi történhet ha az alkoholmérgezést nem kezelik?

Amennyiben magára hagynak egy alkoholmérgezésben szenvedő beteget, a következők fordulhatnak elő.

  • A lassú és szabálytalan légzés idővel leállhat.
  • Saját hányadékába megfulladhat mert az öklendezési reflex csökkent.
  • Alacsony vércukorszint, ami görcsrohamokhoz vezethet
  • Lassú és szabálytalan szívverés, amely idővel leállhat
  • A hányásból eredő súlyos kiszáradás görcsrohamokat, kómát és halált okozhat.

Ivásproblémák és tagadás

A tagadás az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy az alkoholista segítséget kérjen és kapjon. Az ivás iránti vágy olyan erős, hogy az elme számos módot talál annak racionalizálására, még akkor is, ha a következmények nyilvánvalóak. Az alkoholizmus természete megakadályozza, hogy az alkoholbeteg őszintén gondoljon bele saját viselkedésébe, annak negatív hatásaiba. Ezáltal a tagadás csak súlyosbítja az alkohol miatt kialakult munkahelyi, pénzügyi és emberi kapcsolatokkal összefüggő problémákat is. Akinek problémái vannak az ivással, jellemzően a következő módokon tagadhatja:

  • Drasztikusan alábecsüli, hogy mennyit iszik.
  • Az alkoholfogyasztás negatív következményeinek kicsinyíti.
  • Panaszkodni, hogy a család és a barátok eltúlozzák a problémát.
  • Másokat hibáztat az ivással vagy ivással kapcsolatos problémái miatt. Például előfordulhat, hogy egy „tisztességtelen főnököt” hibáztat a munkahelyi problémákért, vagy egy „nyafogó feleséget” a házassági gondokért, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan járul hozzá az alkoholfogyasztás a problémához.
  • Indokokat keres az ivászatára. Ha azon kapja magát, hogy racionalizálja ivási szokásait, hazudik róluk, vagy nem hajlandó megvitatni a témát, szánjon egy percet annak átgondolására, miért védekezik ennyire. Ha valóban úgy gondolja, hogy nincs problémája, akkor nem lehet oka arra, hogy eltitkolja az ivást vagy kifogásokat keressen.

Tagadásban lévők 5 mítosza az alkohol fogyasztásukról

Tévhit: Bármikor abbahagyhatom az ivást, amikor csak akarom.

Tény: Talán megteheti, de valószínűbb, hogy nem. Akárhogy is, ez csak ürügy, hogy folytassa az ivást. Az igazság az, hogy valójában nem akarja abbahagyni. Ha azt mondogatja magának, hogy abba tudja hagyni az ivást, akkor az a fals képzete támad, hogy a kezében tartja az irányítást. Pedig minden bizonyíték ez ellen szól.

Tévhit: Az én ivásom az én problémám. Én vagyok az, akinek fáj, ezért senkinek nincs joga azt mondani, hogy hagyjam abba.

Tény: Való igaz, hogy az ivás abbahagyása a saját döntése. Azonban saját magát áltatja ha azt gondolja, hogy az ivása senki másnak nem árt. Az alkoholizmus mindenkit érint a környezetében – különösen a legközelebb állókat. Az ön problémája az ő problémájuk is.

Tévhit: Nem iszom minden nap VAGY Csak bort vagy sört iszom, tehát nem lehetek alkoholista.

Tény: Az alkoholizmust NEM az határozza meg, hogy mit, mikor vagy mennyit iszik. Az ivás HATÁSAI határozzák meg a problémát. Ha az ivás problémákat okoz az otthoni vagy a munkahelyi életében, akkor ivási problémái vannak – akár naponta, akár csak hétvégén iszik, egy korty tequilát vagy valamennyi bort, esetleg naponta három üveg sört vagy három pohár whiskyt.

Tévhit: Nem vagyok alkoholista, mert van munkám, és jól vagyok.

Tény: Nem kell hajléktalannak lenni ahhoz, hogy alkoholista legyen. Sok alkoholista képes megtartani a munkahelyét, elvégezni az iskolát, és ellátni családját. Vannak, akik még kiválóra is képesek. De az, hogy ön jól működő alkoholista, nem jelenti azt, hogy nem veszélyezteti magát vagy másokat. Idővel a hatások utolérik Önt.

Tévhit: Az ivás nem „igazi” függőség, mint a kábítószerrel való visszaélés.

Tény: Az alkohol kábítószer, és az alkoholizmus ugyanolyan káros, mint a kábítószer-függőség. Az alkoholfüggőség változásokat okoz a testben és az agyban. A hosszú távú alkoholfogyasztás pusztító hatással lehet az egészségére, a karrierjére és a kapcsolataira. Amikor egy alkoholista abbahagyja az ivást, ugyanúgy fizikai elvonáson megy keresztül, mint a kábítószer-használók.

Hogyan kérjen segítség az alkoholista

Ha készen áll beismerni, hogy ivási problémái vannak, már megtette az első lépést. Óriási erő és bátorság kell ahhoz, hogy szembeszálljon az alkohollal és az alkoholizmussal. Konkrétan segítségért folyamodni a második lépés.

Akár úgy dönt, hogy terápiára megy, vagy önsegítő programokban vesz részt (pl. Anonim Alkoholisták) a támogatás elengedhetetlen. Az alkoholfüggőségből való felépülés sokkal könnyebb, ha vannak olyan emberek, akiknek bátorítására, vigasztalására és útmutatására támaszkodhat. Támogatás nélkül könnyen visszaeshet a régi mintákba, amikor az út nehézzé válik.

Folyamatos felépülése a megküzdési stratégiák elsajátításától és az élet kihívásaival kapcsolatos jobb döntések meghozatalától függ. Ahhoz, hogy hosszú távon józan maradhasson, szembe kell néznie azokkal a mögöttes problémákkal is, amelyek az alkoholizmushoz vagy az alkohollal való visszaéléshez vezettek.

Ezek a problémák magukban foglalhatják a depressziót, a stressz kezelésének képtelenségét, a gyermekkori megoldatlan traumát vagy számos mentális egészségügyi problémát. Az ilyen problémák feltűnőbbé válhatnak, ha már nem használ alkoholt ezek elfedésére. Viszont egészségesebb helyzetben lesz ahhoz, hogy végre foglalkozzon a gondokkal és kérje a szükséges segítséget.

Hogyan segíthetünk egy szeretett alkoholbetegnek

Annak beismerése, hogy egy szeretett személynek alkoholproblémája van az egész család számára fájdalmas lehet, nem csak az alkoholistának. Nem szabad szégyenkezni, nincs egyedül. Segítség és támogatás az alkoholista és a családtagok számára is van.

Kezdje azzal, hogy őszintén és nyíltan beszéljen azzal a szeretett személlyel, aki túl sokat iszik. Azonban ne feledje, hogy nem kényszeríthet valakit az ivászat abbahagyására. A választás, a döntés rajtuk múlik.

Hasznos lehet, ha csatlakozik egy önsegítő csoporthoz, például az Al-Anonhoz, amely egy ingyenes segítő csoport az alkoholizmussal küzdő családok számára. Ha meghallgatunk másokat, akik ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, az óriási vigaszt és támogatást tud nyújtani.

Mit ne tegyen az alkoholistával

Az alkoholista családtagjai, barátai sokszor ösztönösen cselekednek, de sajnos a jószándékuk éppen ellenkező hatást vált ki. Az alábbi tanácsok segítséget jelenthetnek bizonyos feszültségek megelőzéséhez.

  • Mindenekelőtt ne érezze magát bűnösnek vagy felelősnek az alkoholista viselkedéséért.
  • Ne próbálja meg fenyegetni, büntetni, megvesztegetni vagy prédikációval az ivás abbahagyására kényszeríteni az alkoholistát.
  • Kerülje az érzelmi kitöréseket, mert ezek csak fokozzák a problémás ivó bűntudatát, és növelik az italozási kényszert.
  • Ne fedezze az alkoholistát, ne keressen kifogásokat a viselkedésére, és ne óvja őt az italozás következményeitől.
  • Ne vegye magára a problémás ivó felelősségét, mert azzal felmenti őt a fontosság vagy méltóság érzése alól.
  • Ne rejtse el, ne dobja ki az italt, ne próbálja megvédeni szeretteit olyan helyzetektől, ahol alkohol van jelen.
  • Ne vitatkozzon vele ha ittas és nincs észnél.
  • Ne igyon egy problémás ivóval együtt. Úgysem tudja “elinni előle” a szeszt.

Alkoholelvonó, alkoholbetegek terápiás módszerei

Egy alkoholista ha eldöntötte, hogy szeretne leszokni az ivásról, különböző módszerek közül választhat. Az első és legfontosabb, hogy ő maga akarjon felhagyni az alkoholista életmóddal és legyen megfelelő motivációja is. A következő terápiás eljárások állnak rendelkezésre.

Gyógyszeres kezelés – visszatartó ereje abban rejlik, hogy ha a gyógyszer mellett is iszik az illető, akkor a keletkező acetaldehidtől nagyon rosszul érzi magát. Hátránya éppen ebben rejlik, amennyiben megszegi az orvosi utasítást és mégis fogyaszt alkoholt.

Pszichoterápia – egyéni vagy csoportos foglalkozások állami kórházak vagy magán intézmények keretén belül, addiktológus, pszichiáter, pszichológus vezetésével.

Minnesota módszer – komplex terápiás módszer, bentlakásos rehabilitációs intézetekben működik, igen jó hatékonysággal. A Minnesota modellről részleteket a Hivatásőrző Ház honlapján is olvashat.

neurofeedback-trening--hivatasorzo-haz-blog

Neurofeedback tréning – más néven EEG-biofeedback tréning az agy öngyógyító mechanizmusát használja. A Hivatásőrző Házban 2023 júniustól áll ez a módszer az alkoholbetegek rendelkezésére. A neurofeedback tréningről itt olvashat.

Önszerveződő közösségek – a jól ismert az Anonim Alkoholisták (AA), avagy a névtelen alkoholisták csoportjainak gyűlései. A családtagok felépülésében pedig az Al-Anon program segít. Az alkoholisták felnőtt gyermekei számára az ACA jelenthet megoldást.

Alkoholelvonó terápia kiválasztása

Ha már eljutott odáig, hogy alkoholelvonó vagy terápiás intézetet kezd keresni a neten, rengeteg program hirdetéseivel találkozik. A programok igen változatosak, a pár hetestől a több hónapos terápiáig széles a skála. Egy részük kórházi körülmények között történik, mások pedig magán terápiás helyek. Ez utóbbiak a terápia mellett nyugodt környezetet, gyönyörű kilátással rendelkező épületet, kényelmes berendezést, ízletes ételeket is kínálnak. Természetesen az ilyen kényelmi szolgáltatások kellemesek, de borsos árat kérnek értük.

Függetlenül az ön anyagi hátterétől, összpontosítson arra, ami igazán fontos. A hely rendelkezzen megfelelő szakmai gárdával és környezettel.
A honlapjukon legyen információ a terápia módszeréről, időtartamáról és áráról.

Sokat segít a döntésben, ha elmegy néhány anonim alkoholista gyűlésre és ott tájékozódik a kérdésről. A személyes tapasztalatok komoly értékkel bírnak. A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár megfizethető alkoholelvonó intézményt, azaz terápiás helyet, ahol alkoholbetegekkel foglalkoznak.

Hivatásőrző Ház Szenvedélybetegek Rehabilitációja, 2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915. (honlap: http://hivatasorzo.hu/) A Minnesota módszer és a neurofeedback tréning alapján működik a terápia.

Szigetvári Kórház Addiktológiai rehabilitációs osztály ,7900 Szigetvár, Szent István ltp. 7. (honlap http://www.szigetvarkorhaz.hu/uj/addiktologiai-rehabilitacios-osztaly/)

Nyírő Gyula Kórház Addiktológia Osztály/ Minnesota részleg, 1135 Budapest, Lehel út 59. (honlap: http://www.nygy-opai.hu/altalanos-informaciok/betegellatas/ambulanciak/194-minnesota-reszleg)

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Felnőtt Pszichiátriai Osztály, Debrecen Bartók Béla u. 1-3. (honlap: https://klinikaikozpont.unideb.hu/bemutatkozas-felnott-pszichiatriai-osztaly)

Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye, 3770 Sajószentpéter, Csiba László út 1. (honlap https://bazcsiba.hu/rehab/arehabilitaciorol)

Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Szenvedélybetegek Nappali Intézménye – Írisz Klub, 1096 Budapest, Lenhossék u. 7-9. (honlap https://feszgyi.hu/szolgaltatasok/szenvedelybetegek-nappali-ellatasa/)