hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Hogyan igyak kevesebbet?

Az alkoholbetegek egy része mielőtt bevallaná legalább saját magának a problémát és segítséget kérne, megpróbál önerőből leszokni, kevesebbet inni, vagy teljesen leállni az ivással. Hosszú távon valószínű ez nem jelent megoldást, de egy kicsit talán közelebb kerülhet a helyes lépéshez.

Az ivás hirtelen abbahagyása azonban veszélyes lehet. Az alkoholmegvonás testi és lelki tüneteket is okozhat, melyek az enyhétől a közepesen át a súlyosig terjedhetnek. Az átélt tünetek súlyossága gyakran függ az alkoholfogyasztás mennyiségétől és időtartamától. Mit lehet tenni?

Stratégiák az alkoholfogyasztás csökkentésére

Az alkoholfogyasztás csökkentésének legegyszerűbb módja, ha lassan, fokozatosan csökkenti egy adott időszak alatt elfogyasztott italok számát. Például, ha általában naponta öt pohár bort iszik, próbálja meg négy pohárra csökkenteni néhány napig, majd azután vegye vissza csak háromra és így tovább.

Vannak, akik úgy csökkentik a szokásos alkohol adagjukat, hogy megnövelik az egyes ital fogyasztások között eltelt időt. Például óránként csak egy italra korlátozzák magukat.

Mások két szeszes ital fogyasztása között egy pohár vizet vagy gyümölcslevet isznak. Megint mások, gyengébb italokat kevernek, kevesebb alkoholt tesznek az italba.

Némelyek csökkentés címén az általuk kedvelt alkoholos italt olyanra váltják, amelyet nem szeretnek. Például ha a bor helyett sört isznak. Ennek magyarázata az, hogy szerintük talán kevesebbet isznak a nem kedvelt italból.

Ha azt tervezi, hogy csökkenti az ivást tűzzön ki egy végső határidőt. Azonban ügyeljen arra, hogy következetesen hajtsa végre, kerülje az kilengéseket, és tartsa be a heti csökkentési ütemtervet.

Mit tegyek ha elvonási tüneteim vannak?

Ha otthon, saját elhatározás alapján csökkenti az alkohol bevitelt, kisebb-nagyobb elvonási tünetekre is számítania kell. A következő tanácsok segíthetnek e tünetek leküzdésében.

  • Beszéljen háziorvosával a tervéről, aki esetleg gyógyszert és vitamint írhat fel.
  • Igyon sok vizet, maradjon hidratált: az elvonás során kiszáradhat, különösen, ha gyakran hányás is jelentkezik. A víz segíthet megőrizni a hidratáltságot és leküzdeni a hányingert.
  • Egyen egészségesen: egyen tápláló ételeket, amelyek segítenek egyensúlyban tartani a vércukor szintet. -Alkalmanként zuhanyozzon hideg vízben: a hűvös víz segíthet elterelni a gondolatait az elvonás fizikai érzéseiről, az olyan tünetekről, mint a hőhullám, az izzadás és a nyirkos bőr.
  • Kérjen meg valakit, hogy maradjon végig ön mellett: ez nagyszerű módja annak, hogy lelki támogatást érezzen és szükség esetén azonnal segítsen. Ha valaki nem tud az egész időszakra önhöz költözni, kérje meg barátait vagy szeretteit, hogy rendszeres időközönként keressék fel önt.
  • Próbáljon mérsékelt testmozgást végezni: a túl megerőltető mozgásra most valószínű nem képes, de hasznos lehet a mérsékelt edzés.
  • Találja meg a módját, hogy elfoglalt maradjon: próbálja meg lekötni magát fizikailag és szellemileg. Ez nem csak az elvonási tünetekről tudja elterelni a figyelmét; az alkoholsóvárgás leküzdésében is segíthet. Olvasson könyvet, sétáljon, beszéljen egy barátjával, hallgasson zenét vagy kezdjen el egy új hobbit.

Fontos! Feltétlenül kérjen segítséget, ha súlyos tünetek jelentkeznek. Ha a delírium tremens (DT) tüneteit tapasztalja, azonnal lépjen kapcsolatba orvossal, vagy hívja a mentőket. A DT tünetei közé tartozik a zavartság, vérnyomás ingadozás, túlzott izzadás, láz, hallucinációk és a görcsrohamok. A delirium tremens súlyos és halálos is lehet.

Milyen nehézségeket tapasztalhatok az alkoholfogyasztás csökkentése alatt?

Egyes ivók számára egyszerűen nem működik az alkohol mennyiségének csökkentése. Lehet, hogy egy rövid időre visszafogják, de hamarosan visszatérnek a megszokott mennyiséghez. Ez különösen igaz a nagyivókra, akiket körülvesznek az ivásra ösztönző tényezők, és hiányzik a változás iránti igényhez szükséges támogatás.

Azok, akik jelentős ideig nem tudják csökkenteni az italok számát, valószínűleg súlyos alkoholfogyasztási rendellenességben szenvednek, vagy már alkoholistává váltak. Az ital mennyiség csökkentése alkoholelvonási tüneteket okozhat.

Ezen túlmenően, ha az egyik italfajtát egy másikkal helyettesíti, nem segít az alkoholfogyasztás csökkentésében, ha a helyettesítő ital alkohol tartalma ugyanannyi mint az eredeti italé. Például fél liter sörben annyi alkohol van mint 0,5 dl pálinkában.

Ezeket a dolgokat szem előtt tartva mérlegelnie kell az alkoholfogyasztás csökkentésének előnyeit és hátrányait, hogy teljes körűen megalapozott döntést hozzon.

Az alkohol elhagyásának legjobb módja a kellemetlen elvonási tünetek elkerülése mellett, ha segítséget kér. Ha úgy döntött, hogy saját elhatározásból abbahagyja az ivást, lépjen kapcsolatba a Hivatásőrző Házzal és kérje felvételét a nálunk folyó terápiára.