hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Alkoholista vagyok – mi történik az agyamban?

Ha ezt a honlapot olvassa, valamiért érdekli a téma. Optimális esetben csak puszta kíváncsiság vezérli, de lehetséges, hogy saját alkohol problémájára keres megoldást. Bármi is az ok, az internetes kereséshez, a cikk olvasásához és megértéséhez is gondolkodnia kell. Mi történik egy alkoholista agyában, hogyan gondolkodik? Erről szól ez a bejegyzés.

Gondolkodom, tehát….?

Az aktív alkoholista és a felépülését most kezdő szenvedélybeteg valóban elhiszi, hogy szüksége van, illetve megérdemli az italt. Meg van győződve arról, hogy akik megpróbálnak segíteni, azok valójában csak ártanak neki. Nem tud nem így érezni, mert az agya szó szerint károsodott, és ez a károsodás megnehezíti az egészséges gondolatok megértését és elfogadását, valamint az egészséges viselkedést.

A alkoholfüggő agya csatatérnek tekinthető a függőségpárti gondolatok és a felépülést segítő gondolatok közti harc számára. A függőségpárti gondolatok azok, amelyek az ivásra késztetnek. A felépülést segítő gondolatok pedig azok, amelyek segítenek józannak maradni.

Ez a folyamatos küzdelem teszi nehézzé a tiszta gondolkodást. Az agy gyakran sóvárgásként értelmezi a kényelmetlen vagy kellemetlen érzéseket, ezért alkohol fogyasztásra ösztönzi az illetőt, így keresve a megkönnyebbülést. Ez az egyik oka annak, hogy miért olyan nehéz egy függőnek a gyógyulásra összpontosítania.

A jó hír az, hogy ahogy kijózanodik, a gondolkodás kezd kitisztulni. De a „normális” gondolkodáshoz való visszatérés nem egyszerűen arról szól majd, hogy megvárja, amíg az alkohol utolsó maradványai is kiürülnek a szervezetből. A szesz által okozott fizikai károsodás gyógyulása hónapokig, akár évekig is eltarthat, van aki soha nem gyógyul meg teljesen.

Bizonyos értelemben meg kell tanulni újra gondolkodni, kontrollálni a függőségpárti gondolatait, és helyettesíteni azokat egészséges, felépülést segítő gondolatokkal. Ehhez pedig idő, elszántság, gyakorlás és türelem kell!

Az alkoholista hamis és irracionális gondolkodása

A függőséget támogató, függőségpárti hamis gondolatok definíció szerint érvénytelenek, bár az alkoholista számára teljesen igaznak tűnnek. E gondolatok azon a hiten alapulnak, hogy az illető kudarcot vall vagy megsérül és az egyetlen módja a sikernek, vagy kudarc okozta fájdalom elkerülésének ha ivással “elfeledteti” magával az adott helyzetet vagy érzéseket.

Például azt gondolhatja: „Majd elveszítem az összes barátomat, ha részt veszek a terápiás programban.” Ez a gondolat hamis, mert az igaz barátai azt akarják, hogy újra egészséges legyen. Azonban az alkoholista továbbra is hiszi ezt a függőségpárti gondolatot, mert ez egy lehetséges ok arra, hogy elkerülje a kudarc lehetőségét.

Az alkoholbetegek a függőségpárti gondolkodás ciklusainak csapdájába esnek. Ezek kellemetlen érzéseket okoznak, ami pedig káros, függőséget támogató magatartásokhoz vezet. A legtöbb esetben nem is tudják, mi történik.

Néhány gyakori, hamis, függőségpárti gondolat

  • Ezt nem bírom ki alkohol nélkül!
  • Az ivás az egyetlen módja annak, hogy kreatív és produktív legyek.
  • Amikor dühös vagyok, az egyetlen módja annak, hogy megnyugodjak, ha iszom.
  • Ha most nem iszom, belehalok ezekbe a szörnyű vágyakba.
  • Nem baj, ha csalódást okozok a gyereknek azzal, hogy nem jelenek meg a partiján; ki fogja bírni.
  • Hosszú távon minden rendben lesz, mert valószínűleg feltalálnak egy pirulát ami gyorsan meggyógyítja az alkoholbetegséget.
  • Nem tudok pihenni alkohol nélkül.
  • Az, hogy megköveznek, nem igazán árt a munkámnak/családomnak/életemnek.
  • Azok a dokik nem tudják, miről beszélnek. Miért kellene nekem hallgatni rájuk?
  • A barátnőm/barátom cukinak tart, amikor részeg vagyok.
  • Nincs velem semmi baj; másokkal van a gond.
  • Abbahagyhatom, amikor csak akarom.

Van köztük esetleg ismerős gondolat? Amikor valaki az ilyen függőséget támogató gondolatok szorításában van, erőteljesen negatív érzelmeket tapasztalhat, amelyek aztán az ivásra késztetik. Végül, egy idő után már rögtön inni kezd, meg sem várja a negatív gondolatok vagy érzelmek felbukkanását.

Az alkohol függőség nemcsak előidézi, hanem táplálkozik is a hamis, függőségpárti gondolatokból, ami gyakorlatilag elkerülhetetlenné teszi a félelmet keltő érzéseket és a káros viselkedést. Amíg az illető rá nem jön, hogy egyáltalán vannak ilyen gondolatai, addig nem is tud változtatni a gondolkodásmódján.

Talán érthető, hogy az alkoholizmus okozta hamis és irracionális gondolkodást meg kell változtatni, mert akkor lehet eljutni stabil, józan élethez. Ebben tud segíteni egy hosszabb terápia, például amilyent a Hivatásőrző Ház is nyújt.