hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Rossz ember vagyok mert iszom?

Nem elegen ismerik a tényt, hogy az alkoholizmus betegség. A betegségek nemzetközi osztályozására vonatkozó rendszerben Z7210 kód alatt tartják nyilván. Az alkoholista tehát betegnek tekintendő és nem olyan személynek, aki akarat gyenge, rossz, mások életét direkt tönkretevő ember. Az ittas állapot, egy alkoholista viselkedése persze szörnyű dolgokat tud produkálni. Azonban nem lehetetlen a felépülés az alkoholizmusból.

Az alkoholt széles körben használják mankóként azok, akik önértékelési problémákkal küzdenek. Akár a megnőtt önbecsülés hamis eszközeként, akár csak azért, hogy kiszorítsák elméjükből a zsémbes hangot. Az alkohol ilyen módon történő használata azonban az első lépés a függőség, az addikció felé.

Az alkohol, az önbecsülés és a kettő kapcsolata

Az alkohol és az önbecsülés kölcsönösen befolyásolják egymást. Az alkoholfogyasztás átmenetileg növelheti vagy csökkentheti az önértékelést, de hosszú távon jellemzően alacsonyabb önbecsülést eredményez. Az alacsony vagy magas önértékelés hozzájárulhat az alkohollal való visszaéléshez és az alkoholfüggőséghez, de a megfelelő szintű önbecsülés hatékony eszköz az alkoholizmus elleni küzdelemben. Az alkoholista szétzúzott önértékelése újraépíthető.

Mi az önbecsülés?

Az önbecsülés az, ahogy az ember önmagára tekint. Nagyon gyakran ez az önmagunkról alkotott elképzelésünk – legalábbis részben – mások véleményének az eredménye. Az önértékelésünk határozza meg, hogyan dolgozzuk fel ezeket a véleményeket, és megadja az önérzetünket.

Bár az önbecsülés szubjektív érzésnek tűnhet, valójában mennyiségileg kiszámítható, és különböző dolgok drasztikusan megváltoztathatják ezt a számot pozitív és negatív irányba is. Az önbecsülésünket befolyásoló dolgok nem korlátozódnak a következőkre:

  • Gondolataink és a felfogásunk.
  • Hogyan reagálnak mások ránk.
  • Otthoni, iskolai, munkahelyi és közösségi tapasztalataink.
  • Meglévő más betegség, fogyatékosság vagy sérülés
  • Életkor.
  • Társadalmi szerep és státusz.
  • Média által közvetített üzenetek.
  • Sport, vagy fizikai aktivitás szintje.
  • Szerhasználat.
  • Személyiségzavarok.

Mivel gyakran hallani az önbecsülés javításáról, van egy tévhit, miszerint minél magasabb az önbecsülés, annál jobb. A magasabb önértékelés azonban nem kapcsolódik közvetlenül az egészségesebb élethez. Egészséges középútnak tekinthető, ha valaki reálisan látja önmagát, anélkül, hogy állandóan amiatt aggodalmaskodna, hogy megszégyenítik.

alkoholista-magas-onertekelese
Ugye én vagyok a király?

A túl alacsony vagy túl magas önértékelés káros lehet az egészségre, kiválthatja az alkoholizálás elkezdését. Noha ezek ellentétes okok, mindkettő függőség kialakulásához vezet.

Az alacsony önbecsülés kompenzálása alkohollal

Azok az emberek, akik alacsony önbecsüléssel küzdenek, kevés figyelmet szentelnek maguknak. Nem hiszik el, hogy az ő gondolataik vagy véleményük akkora értéket képviselnek, mint másoké, és hogy nem lesznek olyan sikeresek, mint a hozzájuk közel állók. Az alacsony önértékelés önmagában is probléma, vagy számos különböző személyiségzavar eredménye lehet (például a Borderline személyiségzavar).

Elkeseredett alkoholista

Bárki, aki olyan rendellenességben szenved, amely miatt kívülállónak érzi magát, ennek következtében csökkenhet az önértékelése. Emiatt nagyobb valószínűséggel fordulnak az alkoholhoz, mint az „öngyógyítás” téves módszeréhez. Nyugtatóként az alkohol eltompítja az elméjüket, és meggátolja őket abban, hogy megszállottan foglalkozzanak olyan dolgokkal, amelyeket nem szeretnek magukban. Mint minden rendellenesség esetén, az alkohol öngyógyításként való használata gyorsabban okozhat függőséget.

A törékeny magas önértékelés erősítése alkohollal

A felfújt önbecsülés ugyanolyan veszélyes lehet az alkoholfogyasztás során. A „törékeny magas önértékeléssel” rendelkező emberek nagyra tartják magukat, magas lóról néznek a többiekre, de érzékenyek azokra a véleményekre, amelyek ezt megkérdőjelezik. Tehát ezek az egyének folyamatosan olyan dolgokat keresnek, amelyek megvédhetik vagy fokozhatják ezeket az érzéseket.

A törékeny, magas önértékelésű embereket gyakran abból lehet azonosítani, hogy önértékelésük a rendszeres feladataik elvégzésén alapul. Egy részüket a kudarc arra késztetheti, hogy valamilyen szert kezdjenek használni. Másik részük agresszívvé válik és azért, hogy jobban érezzék saját magukat megpróbálják ellehetetleníteni társaikat, kollégájukat.

Az önbecsülés ingadozásai az alkohol miatt

Mivel az alkohol legális, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy az alkohol tudatmódosító szer. Ez azt jelenti, hogy meg tudja változtatni az emberi agy működését és azt, ahogyan a körülötte lévő világot észleli. Ez vezethet az alkohol önbecsülést károsító hatásához. Az önértékelés akár növekvő, akár csökkenő drasztikus változásai, felgyorsíthatják az alkoholfüggőség kialakulását.

Alkohol- és önbecsülési problémák kezelése

Ha valaki már alkoholistává vált és kezelésre szorul, az még nem teszi másodlagossá az önértékelés kérdéseit. Az egészségtelen önbecsüléshez vezető mögöttes problémák feltárása lehet az első lépés egy jobb élet felé. Annak felderítése, hogy egy alkoholbeteg hogyan látja magát, felbecsülhetetlen lépés a felépülés felé vezető úton.
Ebben is segít a Hivatásőrző Házban elérhető terápia, melynek egyik célja, hogy az ember önbecsülését normalizálja, erősebbé, felkészültebbé tegye a mindennapi élet problémáinak kezelésére. Mert kell egy ház…. ahol elkezdődhet ez a folyamat.