hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

A józanság váratlan jutalma

A főszereplőnk, Ernő 40 éves. Az ő története egy olyan utazás, amely tele van fájdalommal, veszteséggel, de végül reménnyel és megváltással. Az alkoholizmus évtizedekig tartó küzdelme után Ernő végül megtalálta az utat a józan élethez, és újraépítette kapcsolatát a családjával.

Nagyon hosszú beszélgetésünkből csak a legfontosabb részleteket írom le. Úgy érzem, ez a történet nem csak az ő személyes győzelméről szól, hanem arról is, hogy a legreménytelenebb helyzetek is megoldódhatnak.

Ernő alkoholizmusa

Ernő fiatal korában kezdett el inni, és az alkohol hamarosan az élete központi részévé vált. Az évek során az ivás egyre inkább átvette az irányítást az élete felett, és súlyos problémákat okozott a családjában. Felesége, Anna, sokáig próbált segíteni neki, sokáig küszködött, de végül a helyzet tarthatatlanná vált, és elváltak. Annát is megviselte a dolog mert a válás miatt kislányuk, a régen vidám Lilla nagyon szomorúvá vált. Az alkoholizmus nem csak Ernőt, hanem az egész családot tönkretette.

A kapcsolat fenntartása a közös gyerek miatt

A válás ellenére Anna és Ernő tartották a kapcsolatot Lilla miatt. Hiszen Lilla mindig is imádta az apját, és Anna is úgy érezte, hogy fontos, hogy Ernő része maradjon a lányuk életének. Bár a kapcsolatuk nem volt könnyű, mindketten igyekeztek a legjobbat kihozni a helyzetből Lilla érdekében.

Ernő józanodása

Ernő életében egyszer elérkezett a mélypont, amikor rájött, hogy változtatnia kell. A családját már elvesztette, a munkája is veszélybe került. Döntenie kellett, hogy az italt vagy a józan életet választja-e.

A józanodás folyamata nem volt könnyű, de Ernő eltökélt volt. Elment egy alkohol elvonó terápiára. Ott megtanulta azt is, hogy az alkohol függőség nem az akaraterő hiánya. Kemény munka és kitartás után már két éve józanul élt, az élete fokozatosan javult, és újra megtalálta önmagát.

A kislány 10. születésnapja

Anna is tudott volt férje józanságáról és nagyon örült, mert érzelmileg még kötődött hozzá. A kislány 10. születésnapján aztán úgy döntött, hogy a gyerekkel együtt meglepik Ernőt. Persze a váratlan látogatással Annának volt egy hátsó szándéka. Meg akart győződni, hogy Ernő tényleg mindig józan.

A férfi nagyon meglepődött és meghatódott a látogatásukon. Valójában a születésnapi ajándékot sem szerezte be még, de valahogy ez akkor nem is okozott gondot. Ez a találkozás tele volt újra éledő érzelmekkel. További hosszú beszélgetések következtek. Ernő és Anna újra felfedezték egymást, és rájöttek, hogy még mindig fontosak egymás számára.

A házastársak kibékülése

A beszélgetések során Ernő és Anna fokozatosan megbocsátottak egymásnak. Ernő megcsinálta az Anonim Alkoholisták 9. Lépését Annával, bocsánatot kért az alkohol hatása alatt elkövetett múltbeli bántásokért. Anna is elismerte, hogy ő is hibázott, ő sem volt szuper hős, mindketten hibáztak. A megbocsátás folyamata elkezdődött. A folytatás nem volt könnyű, felszakadtak a régi sebek, de végül sikerült mindent tisztázni és kibékülni.

Nem sokkal később újra összeházasodtak, és új életet kezdtek együtt. Azóta békében, szeretetben élnek együtt, ha valamilyen nézeteltérésük támad azt jól tudják kezelni. Mindent meg tudnak beszélni, tisztelik egymást, követik az “élni és élni hagyni” elvet.

A remény üzenete

Ernő története azt mutatja, hogy soha nem szabad feladni a reményt. Még a legkilátástalanabb helyzetek is megoldódhatnak, ha kitartunk és hiszünk a változás lehetőségében. Magunkat meg tudjuk változtatni, ha akarjuk. Az alkohol kiiktatásával az alkoholista józansága visszaszerezheti neki az elveszettnek hitt családot és barátokat. Ha az érzelmek nem hűltek ki teljesen, fel lehet éleszteni és tovább életben tartani a lángot.