hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Van benne spiritusz

A spiritusz sok jelentése közöl az egyik: szesz, etilalkohol. Amikor valakire azt mondjuk, hogy van benne spiritusz, esetleg még elismerően csettintünk is hozzá, nem arra gondolunk, hogy az illető részeg. Inkább bátornak, határozottnak, lendületesnek, esetleg agyafúrtnak, rafináltnak látjuk.

Az ilyen látszatok gyakran tapasztalhatók az alkoholistáknál, főleg ha jó sok spiritusz van bennük, felöntöttek a garatra. Bátran isznak, határozottan igérgetnek és képesnek érzik magukat a világ megváltására. Azonban nem a világot kellene megváltaniuk, hanem, ami sokkal nehezebb, saját magukat kéne megváltoztatniuk.

A bátorságukat, találékonyságukat jóra kellene használni, és határozottan akarniuk kéne a változást. Röviden: spiritusz helyett spiritualitást! Az alkoholizmus, a spiritualitás és a “spiritusz” fogalmainak metszéspontjában egy komplex összefüggés tárul fel, amely kiemeli a spirituális gyakorlatok átalakító potenciálját a gyógyulásban.

Az alkoholizmus, mint lelki betegség megértése

Sok felépülőben lévő egyén az alkoholizmust nem pusztán fizikai vagy pszichológiai betegségként írja le, hanem lelki betegségként is. Ez a felfogás azt sugallja, hogy a függőség egy mélyebb egzisztenciális űrből, vagy a valódi éntől és egy magasabb hatalomtól való elszakadásból fakad.

Ebben a megközelítésben jelentős szerepet játszik a “spiritus” fogalma, amely az élet esszenciájaként, leheleteként értelmezhető. Az alkoholizmus gyakran az elszigeteltség és a kétségbeesés mélyen gyötrő érzéséhez vezet, ahol a betegek úgy érezhetik, hogy el vannak vágva a spirituális lényegétől és az őket körülvevő világtól. Ahogy a felépülők megfogalmazták, az utazás gyakran azzal kezdődött, hogy felismerték függőségük spirituális dimenzióit. Például, egy felépülő alkoholista elgondolkodott azon, hogy ivása hogyan takarja el az értéktelenség és a félelem érzését, ami végül az Istentől és az életcél érzésétől való elszakadáshoz vezetett. Ez az elszakadás elősegíti az önpusztító magatartásformák ismétlődését, ahol az alkohol már az elkerülés eszközévé válik, nem pedig a kényelem vagy a kapcsolat forrásává.

Spirituális gyakorlatok és hatásuk

A spirituális gyakorlatokban való részvétel jelentősen javíthatja a felépülési élményt. Az olyan tevékenységek, mint a meditáció, az ima és az éber figyelem, segíthetnek az alkoholbetegnek abban, hogy újra kapcsolatba kerüljön belső énjével, és kialakítsa a béke és a tisztaság érzését.

A spiritualitás az erő és a kitartás forrása lehet, lehetővé téve az alkoholista számára, hogy szembenézzen a felépülés érzelmi és pszichológiai kihívásaival. Sok felépülő alkoholista arról számolt be, hogy spirituális utazásaik mélyreható személyes átalakulásokhoz vezettek. Ahogy elengedik az alkoholt, gyakran újra felfedezik képességüket az empátiára, a szeretetre és a másokkal való kapcsolatra. Ez a váltás nem csak a felépülésüket segíti, hanem gazdagítja kapcsolataikat is, elősegítve a közösséghez tartozás és a céltudat megújulását.

Az alkohol káros hatásai a spiritualitásra

Az alkoholfogyasztást gyakran a spirituális fejlődés akadályának tekintik. Az alkohol, mivel depresszív, eltompíthatja az érzékszerveket, és akadályozhatja a magasabb tudatállapotokhoz való kapcsolódást. A felépülés útja gyakran nemcsak az alkoholtól való tartózkodást foglalja magában, hanem az olyan gyakorlatokban aktív részvételt is, amelyek emelik a lelki vibrációt.

Ebbe beletartozik, hogy pozitív hatásokkal vegyük körül magunkat, felemelő tevékenységeket végezzünk, és kapcsolatokat ápoljunk hasonló gondolkodású egyénekkel, akik támogatják az ember lelki növekedését.

Hogyan induljon az alkoholista a spiritualitás felé?

Az egyik jól bevált módszer az, ha az alkoholista egy 12 Lépéses programon alapuló terápián vesz részt. A 2024-ben éppen 20 éves évfordulóját ünneplő Hivatásőrző Ház kiváló lehetőséget nyújt a józanodni akaróknak.

A Házban rengeteg pozitív hatás éri a betegeket és a hely jellegénél fogva szinte csak hasonló gondolkodású társakat ismerhet meg. Ezekből az ismeretségekből gyakran barátságok szövődnek, barátokká válnak, akik egymás lelki növekedését támogatják.

A Házban folyó Minnesota Modellt követő 12 Lépéses terápia egy életre szóló utazás első része, melyen keresztül sokan rájönnek, hogy spiritualitásuk visszaszerzése elengedhetetlen a tartós józanság és a teljes élet eléréséhez.