hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Gyorsabb kijózanodás tényleg lehetséges? Mítoszok a kijózanodással kapcsolatban

A „gyorsabb kijózanodást” segítő módszerek kedvenc témái a rendszeresen alkoholizálóknak. Szinte mindegyiküknek van szerinte bevált technikája, amit kész megosztani sörözés vagy borozás közben. A kérdés az, hogy ezek vajon tényleg működnek, vagy az illető csak úgy érzi. Hiszen kijózanodni csak a már elfogyasztott alkohol után szükséges!

konyakozo-ferfi-hivatasorzo-haz-blog

Kiindulásként jó tudni, hogy körülbelül egy órába telik, amíg a máj feldolgozza az egy adag alkoholtartalmú italból származó alkoholt. Természetesen minden további itallal ez az idő nő. Tehát akkor van-e bevált módszer a folyamat felgyorsítására?

Gyakori tévhitek, mítoszok a kijózanodásról

Tévhit: ha sok vizet iszom az alkohol gyorsabban távozik a szervezetemből

  • Valóság: sok víz ivásával a szervezet sok folyadéktól megszabadulhat, de valójában csak kis mennyiségű alkohol távozik a vizelettel. A sok víz ivása mégis jó ötlet, mert legalább ellensúlyozza az alkohol szárító hatását!

Tévhit: ha kávét vagy energiaitalt iszom segít kijózanodni.

  • Valóság: a koffeintartalmú italok éberebbé tesznek, de az alkoholt nem távolítják el a a szervezetből, így nem segítenek kijózanodni.

Tévhit: hányással hamarabb kiürül belőlem az alkohol.

  • Valóság: a hányás csak azt az alkoholt segít kiüríteni, ami még mindig a gyomrában van. Ez azonban nem sokat használ a kijózanodásban, mert a véráramban levő alkohol továbbra is a szervezetben marad.

Tévhit: a zsíros vagy olajos ételek gyorsítják a kijózanodást.

  • Valóság: bár az evés lassíthatja az alkoholnak a gyomorból a vékonybélbe való jutását, de valójában nem segít kijózanodni, mert a véráramban levő alkoholt nem távolítja el.

Tévhit: a hideg vízben zuhanyozom hamarabb kijózanodom.

  • Valóság: a hideg víztől átmenetileg úgy érezheti, hogy éberebb és teljesen tudatánál van, de a hideg zuhany sem távolítja el az alkoholt a szervezetéből.

Tévhit: ha erősen megizzasztom magam, az alkohol hamarabb eltávozik belőlem.

  • Valóság: ez a technika sem segít kijózanodni, mert az alkohol a véráramban van, nem az izzadságban. Ráadásul az erőteljes edzés vagy a szaunázás veszélyes lehet ittas állapotban, mert a szervezete még jobban kiszáradhat.

Tévhit: az ivászat utáni alvástól hamarabb kijózanodok.

  • Valóság: önmagában az alvás nem gyorsítja a kijózanodást. Csak abban segíthet, hogy kipihentebbnek vagy éberebbnek érezze magát, és több időt biztosít a májnak a véráramban lévő alkohol feldolgozására. Ráadásul addig sem iszik!

Az idő az egyetlen bevált módszer

A fent felsorolt módszerek (víz, koffein, hányás, zuhany, stb.) azért nem segítenek, mert nem befolyásolják a véralkohol-koncentrációt. Higgye el, hogy nincs más hatékony módszer a gyors kijózanodásra, mint abbahagyni az ivást és kivárni azt az időt, mialatt a máj lebontja az alkoholt.

masnapossag-hivatasorzo-haz-blog

A véralkoholszint az ivás megkezdése után 60-90 perccel éri el csúcsértékét. Ezután a szervezet elkezdi metabolizálni az alkoholt. Az alkohol felezési ideje négy-öt óra. A felezési idő az az idő, ami alatt a szervezet megszabadul az elfogyasztott alkohol felétől. Azonban a szervezetnek nagyjából öt felezési időre, azaz körülbelül 25 órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen megszabaduljon az alkoholtól.

Tehát ne feledje, főleg az idő segít a kijózanodásban. A folyamatos ivászatból való kijózanodás viszont egyre több időt igényel. A másnaposság, a fejfájás, hányinger, rosszkedv, rossz közérzet miatt elvesztegetett időt soha nem kapja vissza.

Ha esetleg úgy érzi, hogy problémája van az alkohollal és erről még nem mert őszintén senkivel beszélni, nézze át ezeket a teszteket. Az eredményt nem kell senkivel megosztania, amíg nem áll készen rá.