hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Úton az alkoholelvonó kezelés felé

Az alkoholelvonó kúra az alkoholbetegségből kiutat jelenthet. Sokan többször megpróbálják és mégsem jön el a várt eredmény, másoknak pedig már első alkalommal sikerül. Ahány ember, annyi ok, de mégis van egy közös vonás: ez pedig a saját döntés meghozatala.

Az alkoholelvonóra vonatkozó döntés nem könnyű, sokáig lehet húzni-halogatni, ellenérveket keresni. A tagadás és manipulálás amúgy is jellemző az alkoholistákra.

tagadasban-levo-alkoholista-hivatasorzo-haz
Mit tegyek? Ivás vagy elvonókúra?

Ha már nagyon közel van az alkoholelvonó felé vezető első lépéshez, adunk egy kis segítséget a felkészüléshez. A következő javaslatokat olvassa el többször és próbálja meg tényleg átgondolni.

  1. Kérdezze meg magától és tisztázza, hogy valóban akar-e változtatni az ivási szokásain. Kezdje azzal, hogy átgondolja, milyen nehézségeket okoz önnek az alkoholfogyasztás. Készítsen egy listát az összes felmerülő nehézségről. Gondolkodjon azon, hogy érdemes-e az ivást az eddigi módon folytatni.
  2. Gondolja át, hogy milyen előnyökkel járna ha az ivási szokásait megváltoztatná. Készítsen egy listát az összes elképzelhető előnyről.
  3. Ha kész az előző két lista, nézze meg, hogy az ivás folytatásának vagy a változtatásnak van-e több előnye? Ha az utóbbinak, akkor valószínűleg van elég motiváltsága a változtatásra.
  4. Gondolja át, mennyire lenne nehéz változtatni. Egy 0-tól 10-ig terjedő skálán (ahol a 0 az esélytelen, a 10 pedig szinte biztos), mennyi az esélye a változásra? Tudná-e valamivel növelni a siker esélyeit?
  5. Ha eldöntötte, hogy változtatni szeretne az iváson, konkrét célt tűzzön ki. Döntse el milyen változást akar: az ivást mérsékelni vagy teljesen abbahagyni? Még akkor is, ha inkább mérsékelné az ivást, hasznos lehet egy kezdeti időszak, amikor egyáltalán nem iszik. Ez bebizonyíthatja, hogy nem feltétlenül kell inni, és lehetővé teszi, hogy szervezete regenerálódjon a túlzott ivás negatív hatásaiból.
  6. Akár véglegesen akár csak egy kezdeti időszakban szeretné teljesen abbahagyni az ivást, fontos tudni, hogy az alkoholfogyasztás hirtelen megvonása életveszélyes lehet. Konzultáljon orvosával szándékairól és kérje ki a tanácsát a teendőkről.
  7. Függetlenül attól, hogy a mértékletesség vagy a teljes absztinencia a cél, határozzon meg egy konkrét dátumot, amikor változtatni kíván ivási szokásain. Ha a mértékletesség mellett döntött, legyen egy határozott terve a mértékletesség elérésére. Például azzal kezdi, hogy egy azonnal bizonyos határra csökkenti az ivást, vagy fokozatosan csökkenti az ital mennyiségét? Ha a fokozatos csökkentés mellett dönt, akkor ismét konkrét cselekvési tervet kell kidolgoznia. Például az első héten dönthet úgy, hogy bizonyos italok számát csökkenti, és a következő hetekben további speciális csökkentéseket alkalmazhat. Például, először a magasabb alkohol tartalmú italok számát csökkenti, majd valamilyen konkrét ital fajtát elhagyja. A csökkentést kezdheti úgy is, hogy a hét bizonyos napjain egyáltalán nem iszik, de legyen óvatos, mert ez megvonási tünetekhez vezethet.
  8. Függetlenül attól, hogy milyen cselekvési tervet készít, fontos, hogy írásban rögzítse előrehaladását. Mindig mérje meg az italait, és pontosan jegyezze fel, hogy mit, mennyit és mikor iszik. Csak így tudhatja meg, hogy valóban elérte-e a célt, az nem elég, ha csak úgy érzi.
  9. Hasznos lehet ha leírja, hogy mi történik és hogyan érzi magát egy ital elfogyasztása előtt és után. Ez betekintést nyújthat az ivás motivációjába. Lehet, hogy kiderülhet egy ivási séma. Például hajlamos inni, amikor rosszul érzi magát, vagy csak azért iszik, mert szereti a feldobottság érzését.
  10. Bizonyos tényezők növelik a siker valószínűségét. Például fontos lehet ha a családtagok, barátok támogatják. Hasznos lehet csatlakozni egy AA (Anonim Alkoholisták vagy Névtelen Alkoholisták) csoporthoz, vagy szakmai támogatást kérni. 
AA gyűléseken személyesen is részt vehet, vagy kapcsolódhat egy online gyűléshez.
  11. Amikor valaki csökkenti vagy abbahagyja az ivást, üresnek tűnhet az élete. Gondolja át, hogy mivel tölthetné be az életében keletkezett űrt, amikor már nincs alkohol, amihez fordulhatna. Lényeges, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyeket élvezetesnek talál, és amelyek segítenek elkerülni az ivást. Az embernek reális és elérhető célokra van szüksége, melyek ösztönzik a cselekvést, ez.
  12. Akik megpróbálják kontrollálni az ivásukat, néha hasznosnak találják, ha rendszeresen megjutalmazzák magukat, amikor sikerült elérniük céljukat. A pszichológusok szerint a jutalmazott (megerősített) viselkedés nagyobb valószínűséggel fordul elő a jövőben. A jutalom lehet egy kis ajándék, amire vágyott, vagy lehet egy különleges étkezés alkoholmentes italokkal.

Az alkohol teljes elhagyása nem megy egyik napról a másikra. A siker érdekében elengedhetetlen a gondolkodás, hozzáállás megváltoztatása, egy új életmód iránti szándék. Nagyobb az esély a józan életre ha megismeri saját betegségét, nem egyedül kezdi el a változást, hanem erre szakosodott terápiás helyen indul az úton.