hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Tényleg alkoholista lennék?

Hogyan leszek alkoholista?

Az alkoholizmus nem egyik napról a másikra jön létre. Valójában az alkoholfüggőség folyamatosan fejlődő állapot. A meghatározás szerint az alkoholizmus egy progresszív, gyógyíthatatlan, halálos betegség. Ami az alkalmi alkoholfogyasztással kezdődik, az idővel függőségbe torkollik. Az alkoholfüggőséggel vagy alkoholfogyasztási zavarral küzdő emberek többségénél hónapokig vagy évekig tart, mire elérik ezt a pontot.

Az alkoholizmus négy fő szakasza a következő:

  1. Alkoholizmus előtti szakasz
  2. Korai stádiumú alkoholizmus
  3. Középső alkoholos fázis
  4. Végstádiumú alkoholizmus

1 Alkoholizmus előtti szakasz

Az alkoholizmus előtti szakaszról akkor beszélhetünk, mielőtt még az alkohol egyáltalán valódi problémát jelentene. Nehéz azonosítani, mert ekkor még nem okoz gondot, az ivás sem kényszeres. Ebben a stádiumban lévők nem ismerik fel, hogy ivásuk végül súlyossá válhat.

Az alkoholnak a szervezettel és az aggyal való kölcsönhatása összetett. Bizonyos olyan vegyi anyagokat utánoz (GABA-t és a glutamát), amelyeket az agy termel, és amelyek szükségesek a megfelelő működéshez. Az előbbi szorongás oldó, lazító, míg az utóbbi izgat és aktívabbá teszi az embert.

Minél többet iszik valaki, annál inkább függővé válik a szervezete attól, hogy az etanol szabadítsa fel ezeket a neurotranszmittereket, ahelyett, hogy természetes módon szabadulnának fel. Így alakul ki a fizikai alkoholfüggőség.

Az alkoholizmus előtti szakasz meghatározó mert az emberek két irányba mehetnek. Azok, akik az alkoholt olyan eszközként kezdik használni, amely egy hosszú nap után ellazít, vagy erősíti a társaságban betöltött szerepüket, vagy segít nekik elaludni, ők az alkoholizmus következő szakaszába jutnak. Azok, akik az ivást mással helyettesítik, vagy az alkoholizmus előtti szakaszban maradnak teljesen eltávolodnak az ivástól.

Az alkoholizmus előtti szakasz jelei

Hogyan lehet észrevenni, hogy valaki az alkoholizmus előtti szakaszban van? Sajnos ezt nehéz megállapítani. Az ilyen személy alkoholfogyasztása nincs messze a rendszeres társasági ivástól. Az alkoholizmus előtti stádiumban lévők gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint mások a környezetükben, de ez a legtöbb embernél nem vehető észre. Nagyon valószínűtlen, hogy valaki már ebben a szakaszban segítséget kér, bár nem lehetetlen.

Mégis mi utal az alkoholizmus eme fázisára?

  1. Ezeknek az ivóknak a legtöbb vagy minden társasági összejövetelen ital van a kezükben.
  2. Feltűnhet, hogy egy kihívásokkal teli nap vagy hosszú hét után lazításra használják az alkoholt.
  3. Ha rendszeresen támaszkodnak az alkoholra a gondokkal való megbirkózáshoz.
  4. Nem bírnak ki egy társasági összejövetelt ital nélkül.
  5. Alkoholt használ a kellemetlen érzések vagy érzelmek elviseléséhez.
alkoholista-lennek-hivastasorzo-haz-blog-1

2 Korai stádiumú alkoholizmus (prodromális)

A korai stádiumú alkoholizmus vagy a prodromális szakasz az, amikor az illető rendszeres, mértéktelen italozásba kezd, és időnként akár ájulásig iszik. Ez a viselkedés az alkohollal túl messzire menő kísérletezés jele lehet, különösen serdülők vagy fiatal felnőttek esetében. Ha azonban továbbra is isznak, és egy bizonyos ponton túl isznak, a korai stádiumú alkoholizmus jelei mutatkoznak rajtuk.

A mértéktelen italozásra jellemző, hogy két órás időtartamon belül a nők négy, a férfiak pedig öt italt fogyasztanak el. Ha ez lenne a normális mennyiség az ön vagy szerette számára, akkor itt az ideje, hogy komolyan átgondolja az ivási szokásokat. A gyorsan fellépő részegség érzésének élvezete és a részegség mielőbbi keresése érdekében történő ivás veszélyes, és mélyebb problémát jelezhet.

Az ebben a szakaszban lévő egyének lehet, hogy nem isznak naponta vagy akár hetente. Ennek ellenére továbbra is gyakran fogyasztanak alkoholt, és sokszor el sem tudják képzelni nélküle a „jó éjszakát”. Sokat isznak az „egy jó bulizás a barátokkal” vagy a „elengedem magam a hosszú munkahét után” álcája alatt. Az indokoktól függetlenül azonban a rendszeres túlzott ivás előkészíti az agyat és a testet egy komolyabb alkoholprobléma kialakulásához.

A korai stádiumú alkoholizmus jelei

A korai stádiumú alkoholizmust könnyebb észrevenni, mint az alkoholizmus előtti szakaszt. Jellemző a rendszeres, eszméletvesztésig tartó ivás. Valószínűleg viccesnek tartják az ilyen állapotot és kijelentik hogy többé nem isznak annyit. Nem sokkal később azonban elkerülhetetlenül ismét annyit isznak. Idővel ez a mértéktelen ivás, az elájulás, esküdözés, majd az újrakezdés ciklusává válik.

Kezdjen el aggódni ha észreveszi, hogy valaki továbbra is sokat iszik majd nem emlékszik semmire. Figyelje meg az alkoholfogyasztási szokásait. Még ha soha nem is jutna túl ezen a szakaszon, a rendszeres mértéktelen ivás nem egészséges módja az alkoholfogyasztásnak.

Összefoglalva, a korai stádiumú alkoholizmus jeleit:

  1. Rendszeres mértéktelen ivás.
  2. „Elsötétülés” (ivás okozta memóriavesztés).
  3. Nehezen szabályozza az elfogyasztott alkohol mennyiségét.
  4. Esküdözik, hogy kevesebbet iszik, vagy abbahagyja, de ezt betartani már gondot jelent.
alkoholista-lennek-hivastasorzo-haz-blog-2

3 Alkoholizmus középső fázisa

Ebben a szakaszban az alkohollal kapcsolatos gondja nyilvánvalóvá válhat a barátok és a család számára, bár néhányan nagyon ügyessen tudják leplezni az ivási problémájukat. Ennek a betegségnek az egyik fő kérdése az, hogy mennyire könnyen tud hazudni önmagának is. Aki ebben a fázisban van, gyakran lekicsinyli az elfogyasztott mennyiséget, és meg tudja magyarázni a viselkedését. Előfordulhat, hogy a munkahelyén vagy az iskolában jelentkeznek az ivás következményei, rendszeresen másnaposnak érezheti magát, még több alkoholra vágyik.

Erre a szakaszra utalnak az olyan jelek, mint például a munkahelyi alkoholfogyasztás, vagy ivás a gyermekek felügyelete, esetleg autóvezetés közben. Az illető valószínű ingerlékenyebbé vált, és az alkohol másképp kezd hatni. Többet kell inni, hogy ugyanazokat a hatásokat érje el, amelyeket korábban érzett, és gyakran elájul az alkoholtól. A testében bekövetkező változások, például az arc kivörösödése, a has puffadása, a remegés, az izzadás és a memóriazavarok kezdenek hatni.

Miről ismerhető fel a középstádiumú alkoholizmusban szenvedő személy?

Minél tovább halad valaki az ivásban, annál könnyebben vehető észre a kontroll hiánya. Középstádiumú alkoholizmusról beszélünk, amikor az ivási problémájuk súlyosabb szintre emelkedik. Az alkoholizmus előrehaladására utal, hogy ha valaki az ivást a család, a munka vagy a tanulmányok elé helyezi.

A kezelés a legelőnyösebb azok számára, akik az alkoholizmus középső stádiumában vannak. Az egészségi állapotuk még nem túlságosan romlott, és képesek komolyan változtatni az életvitelükön. Ebben a szakaszban a terápián való részvétel hihetetlenül hasznos.

4 Végstádiumú alkoholizmus

Ebben a fázisban kezdenek nyilvánvalóvá válni a hosszú távú alkoholfogyasztás hatásai. Lehet, hogy az illető többször is megpróbálta abbahagyni vagy csökkenteni az ivást, de nem sikerült. Az alkoholfogyasztás egész napos üggyé és prioritássá válik, az ivás lesz az élet legfontosabb momentuma. A munkahely esetleges elvesztésével, vagy az újdonsült anyagi gondokkal kapcsolatos szomorúság és aggodalom érzése tovább ronthatja a helyzetet.

A paranoia gyakran megfigyelhető ebben a szakaszban. Egyes emberek – az úgynevezett funkcionális alkoholisták – még mindig tudják menedzselni magukat, eljárnak dolgozni, de májkárosodást vagy más alkohollal összefüggő betegséget tapasztalhatnak. Ha úgy érzi, hogy ivási problémája krónikus, de az élete még nem esik szét, ne haladjon ezen a veszélyes úton. Az alkoholbetegség progresszív, és végül az ön egészsége viseli az összes terhet.

Mi a teendő, ha valakinek végstádiumú alkoholizmusa van

A végstádiumú alkoholizmus a legkomolyabb, ekkor az alkoholfüggőség már teljesen nyilvánvaló. A beteg érzi az alkohol komoly hatásait, ami kiterjed az egészségére, a családi- baráti kapcsolataira, munkájára, anyagi helyzetére és az élettel való általános elégedettségére.

Ha valaki az alkoholizmus végstádiumában van, a lehető leghamarabb terápiára van szüksége. Ha úgy dönt, hogy nem foglalkozik az ivási problémával, akkor valószínűleg beleissza magát egy alkohol által kiváltott betegségbe, például májzsugorba vagy rákba.

Nincs olyan, hogy „nem eléggé alkoholbeteg”. Ne várja meg míg úgy érzi, hogy az ivás már elég rossz ahhoz, hogy kezelést igényeljen. Bármikor kérhet segítséget, amikor rájön, hogy túl messzire ment az alkoholizálással.

A segítség elérhető az Ön számára, függetlenül attól, hogy az alkoholizmus melyik szakaszába jutott. Ha még bizonytalan, töltse ki az alkohol tesztjeinket, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot.