hivatasorzo-haz-logo

Szenvedélybetegek rehabilitációja

2518 Leányvár, Erzsébet utca 127. Telefon: 06 33 523 915.

Az alkoholista nem silány ember, csak problémás és beteg

Egyes családokban az alkoholt rendszeresen szolgálják fel, mint a közös étkezés része. Más családokban viszont az alkohol a pusztító erőt jelenti ha valamelyik családtag alkoholista. Az alkoholfüggőség nem tesz engem silányabbá. Az alkoholfüggőség egy problémás emberré alakít.

A sikeres élet kulcsa annak ismerete, hogy mikor és hogyan kell kezelnem bármilyen problémámat, például az alkohol függőséget. Az út hosszú és nehéz, de én is megtalálhatom a módját, hogy megoldjam az ebből eredő feladatokat.

Mindig is szörnyen félénk voltam. A múltban úgy éreztem engem észre sem vesznek, főiskolai társaim figyelmen kívül hagynak. Azonban amint megittam a söröket, minden csodálatosnak tűnt. Nem voltam többé félénk, csevegtem az emberekkel, táncoltam és énekeltem. Úgy tűnt, mindenki kedvel engem és jól szórakoznak a társaságomban.”

C. Károly

Ismerős érzés? A fenti idézet Károly életének egy részlete. A történet nem egyedi, Karcsihoz hasonlóan sokan jótékony hatásúnak tartjuk az alkoholt, mert például az italtól jobb társasági embernek érezzük magukat, könnyben tűrjük a feszültséget. Sajnos sokan nem állnak meg itt, egyre többet isznak míg az ivás problémává fejlődik számukra és a körülöttük élők számára is. Aztán talán észre sem vesszük, de ki is alakult a problémás ember. Egy dolog kétségtelen: az alkohol megváltoztatja a viselkedést, akár hosszú távon is.

alkoholista-magas-onertekelese
Én vagyok a király – mondatja az alkohol

Minden fajta függőségnek van legalább egy közös vonása: ez pedig az első lépés, amivel elismerem, hogy segítségre van szükségem. Bizonyos szempontból, ez lehet az egyik legnehezebb lépés, de nélküle szinte reménytelen rátalálni a józanság felé vezető útra. Ha beismerem, hogy alkohol problémám van máris szóba jöhet a terápia és minél hamarabb kezdem meg, annál nagyobb az esélye sikernek.

Sajnos a társadalomban különböző tévhitek keringenek az alkoholistákról, sokan gyenge akaratú, erkölcstelen embernek tartják őket. Ez egyszerűen nem igaz, az alkoholizmus nem az akaraterő hiánya, hanem betegség. Bárki alkoholistává válhat és talán észre sem veszi. Pusztán a hosszú időn át tartó, folyamatos ivás függővé teheti a szervezetet, amihez nem is kell minden nap ájulásig berúgni.

A függőségből való kilábalás nem egyik napról a másikra történik, valószínű egyedül nem megy és segítség kell. Mit tehetek én magamért? Az első lépés ugye a probléma beismerése, de ehhez valahogy le kell küzdenem a szégyenérzetemet. Erre egyik legjobb módszer ha ki merem mondani, mi zajlik bennem, mitől félek, mitől érzem kevesebbnek, rosszabbnak magamat másoknál vagy mások helyzeténél.

A Hivatásőrző Ház szakemberei ebben is segítenek, bátran keresse a kapcsolatot velünk. A több hónapos terápiánk arra hivatott, hogy alkoholbetegeinknek segítsen a józansághoz vezető út elején.